Bilim insanları klasik pirinç haşlama yönteminin tehlikelerine karşı insanları uyardı. Tencere içinde suyu tamamen çektirilerek haşlanan pirincin yiyen kişileri arsenik ile zehirlediğini belirten bilim insanları, artan zirai ilaçlamalar sonucu tehlikelinin giderek arttığını iddia etti.
Milyonlarca kişinin tarafından tercih edilen klasik pilav yapma yönteminin, pirincin yetişmesi sırasında kullanılan endüstriyel toksinler ve böcek ilaçları nedeniyle pirince bulaşan arseniğini ortaya çıkardığı kanıtlandı.
Kalp hastalıkları, diyabet ve kansere gibi sorunlara yol açan arseniğin şimdiye kadar pirinç haşlanırken yok olduğuna inanılıyordu. Yapılan araştırmalar direkt haşlanan pirinçte arsenik kalıntılarının varlığını sürdürdüğünü, ancak geceden suda bekletilen pirinçlerde böyle bir kalıntının kalmadığını ortaya koydu.
BBC televizyonundaki “Bana Güven. Ben Bir Doktorum” isimli programa katılan Queens Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Profesörü Andy Meharg, arsenik seviyelerini karşılaştırmak amacıyla üç farklı şekilde pirinci haşladı.
İlk olarak iki ölçü suya bir ölçü pirinç koyup suyunu çektiren Profesöt Meharg, bu yöntemin pirinçteki en yüksek arsenik kalıntısını bırakan yöntem olduğunu tespit etti.
Diğer yandan beş ölçüye suya bir ölçü pirincin konulduğu ve haşlama sonrası fazla suyun süzüldüğü yöntemde arsenik seviyesinin yarı yarıya düştüğünü tespit eden Profesöt Meharg, geceden suda bekletilen pirinçte ise arsenik seviyesinin %80 oranında azaldığını ortaya koydu.
Pirinç haşlamanın en güvenli yolunun bir gece suda beklettikten sonra bir ölçü pirince beş ölçü su konularak yapılan yöntem olduğunu belirten yetkililer, İngiltere’deki pirinç mahsüllerinin yaklaşık % 58’inin yüksek seviyede arsenik içerdiğini açıkladı.