Ünlü ressamlara olan saygınızı tazeleyecek bir içerikle karşınızdayız. Bazılarımız sadece resimlerinin güzel olduğu için ünlendiklerini düşünse de o resimlerin içinde birçok şey gizli:
Tek Seferde 112 Atasözü
’Netherlandish Proverbs’ Pieter Bruegel the Elder, 1559
Pieter Bruegel, zamanının Flaman atasözlerini içeren bu eserinde bir köyde yaşayan insanları resmetmiştir. Bu sanat eseri yaklaşık 112 adet deyim içeriyor. Bazıları hala yaygın olarak kullanılmaka, örneğin, “akışa karşı yüzmek”, “kafasını duvarlara vurmak”, “tepeden tırnağa silahlanmak”, “büyük balık küçük balığı yer” gibi. Diğer atasözleri insanlığın aptallığı ile alakalı.
Sanatın Öznelliği
’Breton Village in the Snow’ Paul Gauguin, 1894
Gauguin’in resmi ‘Breton Village in the Snow’, sanatçı öldükten sonra sadece 7 franka satıldı. ’Niagara Şelalesi’ adı altında satın alınmıştı çünkü açık arttırmacı tabloyu yanlışlıkla ters çevirdi ve köyden çok şelaleye benzediğine karar verdi.
Gerçekten çok yaratıcı 😀
Gizli Portre
’Mavi Oda’ Pablo Picasso, 1901
2008 yılında, araştırmacılar x-ray kameralarını Picasso tarafından yapılan “Mavi Oda” adlı tabloda kullandı ve ortaya arkasında saklı olan bir resim çıktı. Bu dinlenen takım elbiseli ve kravatlı, bir adamın portresiydi. ’Aklına bir fikir geldiğinde bildiğiniz gibi resimlerin üstüne tekrardan çizerdi çünkü her bir fikir için yeni tuval gerekliydi ve o bunların hepsini karşılayamazdı’ diye açıklıyor küratör Susan Behrends Frank.
Başyapıtlar Nasıl Hayata Kazandırılır
’Yağmur, Buhar ve Hız’ — Batı Amerika’nın En Mükemmel Tren Yolu’ J. M. W. Turner, 1844
1842 yılında, Bayan Simon trenle İngiltere’yi geziyordu. Aniden, bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başladı. Önünde oturan yaşlı bir beyefendi, pencerelerden birini açtı, başını dışarı uzattı ve yaklaşık on dakika dışarıda tuttu. Bu, kadının çok ilgisini çekti bu nedenle o da başka bir pencereyi açtı ve manzaranın tadını çıkarmaya başladı. Bir sene sonra, kraliyet Sanat Akademisi’nde bir sergiye katıldı ve aniden Bayan Simon resimlerden birinde aynı manzarayı fark etti. Adı ‘Yağmur, Buhar ve Hız’ olarak geçiyordu.
Michelangelo’nun Anatomi Dersi
’Adem’in yaratılışı’ by Michelangelo, 1511
Nöroanatomi alanında bazı Amerikalı uzmanlar, Michelangelo’nun en ünlü eserlerinden birinin anatomik imalar içerdiğini düşünüyor. Resmin sağ kısmında, anatomik açıdan doğru olduğunu savundukları büyük bir beyin bulunmakta. Nitekim, bu bölümde, beyincik, optik sinir ve hipofiz bezi gibi beynin en gelişmiş bileşenlerini bulabilirsiniz. Aynı zamanda, göze çarpan yeşil bant, omurga atardamarı ile mükemmel bir şekilde tutarlıdır.
Son Akşam Yemeği, Van Gogh
’Café Terrace at Night’ Vincent Van Gogh, 1888
Araştırmacı Jared Baxter, Van Gogh’un resmi ‘Café Terrace at Night’da, Leonardo da Vinci’nin ‘Son Akşam Yemeği’ tablosuna karşı gizli bir atıf olduğunu savunuyor. Merkezdeki figür, on iki kişi ile çevrilmiş beyaz tunikli, uzun saçlı bir garson (İsa ve havarileri gibi). Ayrıca garsonun arkasında oldukça sembolik olan bir haç var.
Peynire Övgü
’Belleğin Azmi’ Salvador Dali, 1931
Başyapıtlarını oluştururken Dali genellikle alışılmadık ilham kaynaklarına sahiptir. En bilinen çalışmasının eriyen Camembert peynirini düşünerek tasarlardığını bilmek hiç şaşırtıcı değil sanki.