Çay, hemen herkesin evinin göz bebeği, sabah kahvaltılarının, altın günlerinin yıldızı! Kökeni taa eski Çin’e dayanmasına rağmen sanki kendi icadımız gibi sevip, sahipleniyoruz.
Türkiye’de çay kültürü denilince aklımıza Karadeniz’de yetişmiş siyah çay, uzun demleme saatleri ve tabiki ince belli bardak geliyor. Peki diğer ülkeler çaylarını nasıl içiyor?
FAS
Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas’ta çay denilince akla yeşil çay ve nane karışımı özel bir çay geliyor. Geleneklerine göre üç kere servis edilen çayın ilk bardaktaki tadının hayat kadar yumuşak, ikincisinde aşk kadar güçlü ve üçüncüsünde ise ölüm kadar acı olduğuna inanılıyor. Servisi reddetmek ise hoş karşılanan bir davranış değil.
TİBET
Tibet’in geleneksel çayı Po Cha, çaydan çok enerji verici bir çorbayı andırıyor. Uzun süre kaynayan suyla demlenen siyah çaya süt, tuz ve yak yağı karıştıran yerliler, dağdaki soğuk hava koşullarından etkilenmemek için sık sık bu özel çaya baş vuruyor.
HİNDİSTAN
Geçmişi Çin kadar olmasa da Hindistan da çayın başkenti diyebileceğimiz bir çay diyarı. Onlarca hatta yüzlerce farklı çay karışımına sahip Hindistan’da tarçın, zencefil, hindistan cevizi, kakule ve diğer bir çok baharatla harmanlanıp demlenen Chai en ünlü çaylardan biri. Hintliler Chai karışımının esas lezzetini kil kaplarda saklanıp servis edilmesine borçlu olduğuna inanıyorlar.
ARJANTİN
Arjantin’de halkın gözdesi, yerli bir bitki olan Yerba Mate’den yapılan ve ‘tanrıların içeceği’ olarak adlandırılan baharat çayı. Halk için bu çayın reddedilmesi kabalık sayıldığı gibi, bir dosta ikram edilen çaya şeker veya başka bir tatlandırıcı katılması da hoş karşılanmıyor.
RUSYA
Rusya’da da çok sevdiğimiz bir demleme şekli olan semaver kültürü bulunuyor. Semaverlerde Zavarka denilen içimi sert bir çay karışımı kaynayan bol suyla demlenerek, limon ve şekerle servis ediliyor.
TAYLAND
Çay konusunda Çin’den oldukça etkilenen Taylan’da en sevilen çay karışımı Cha Yen, Assam ve Seylan çaylarının karışımından elde ediliyor. Soğuk olarak, uzun cam bardakta, süt ve çeşitli baharatlarla servis edilen bu çay, sıcak çay içmeye alışkın olanlar için biraz sıra dışı gibi gözükse de ülkede oldukça popüler.
JAPONYA
Japonya çay içiminden ziyade çay servisi üzerine oldukça köklü bir kültüre sahip. Çay servisinin günlük yaşamda adeta kutsal bir ritüel olduğunu belirtmemizin yanı sıra ülkedeki çay tarlaları ile en az Çin ve Hindistan kadar çayın başkenti olmayı hak ettiğininde altını çizmemiz gerekir. Geleneksel çay servislerinde en çok tercih edilen çay ise yeşil çayın yapraklarının ezilerek toz haline getirildiği Matcha çayı.
SİNGAPUR
Singapur ve Malezya’da tüketilen en yaygın çay Teh Tarik. 2. Dünya Savaşı sırasında Hindistan’dan gelen gemilerle çayla tanışan Asya’lı halk, kısıtlı kaynaklarını kullanmak için çayları toz haline getirmiş. Toz haline gelen çaylar sıcak hava iklimine uyum sağlamak için soğuk su ve sütle karıştırılarak tüketilmeye başlanmış ve ortaya Teh Tarik çıkmış.
Kaynak