Mutlaka “Abi koca koca metal parçaları nasıl uçuyor? Gavur yapıyor abi.” muhabbetine dahil olmuşsunuzdur. Gerçekten nasıl uçar bu uçaklar?
Öncelikle şunu söylemem gerekir koca koca metal parçalarının ağırlığı 120 Tonu geçebiliyor, yerden yükselmesi için bundan daha büyük bi kaldırma kuvveti gerektiğini düşünürsek bu gerçekten de muazzam bi olay.
Uçağı uçuran motor değildir sayın okur, bunu aklından çıkarmalısın (Hayır motordan kastım hostesler değil okurcum :/ ). Motor yalnızca öndeki havayı alır arkaya iter. Ortalama bir jet motoru 58 Bin beygir güce sahiptir, yani araba arkasına “Tek Rakibim THY” yazmanın lüzumu yok arkadaşlar yapmayın.
Motor değil asıl olay kanadın yapısında. Airfoil denen bu yapı kanadın üst kısmında düşük, alt kısmında ise yüksek basınç oluşmasını sağlar. Kanat düşük basınç olan tarafa hareket etme eğilimi gösterir ve bu sayede uçağımız uçar.
Bu mudur yani deme abi,
650 Ton, boru değil.
Tamam tamam tüm uçaklar 650 ton değil ağırlığı 1 tonu geçmeyen soba borusundan hallice uçaklarda var. Hala uçak deniliyosa tabi onlara.
Ve son olarak siz bilgiye aç okurlarıma 🙂
-Yüksekten oluşan alçak basınç sebebiyle besinlerin şekerleri daha çok ortaya çıkar ve uçuşta yediğiniz yiyecekler size daha lezzetli gelir.
-Uçaklarda en çok mikrop bulunan bölgeler sırasıyla yemek tepsileri, sifon düğmeleri ve emniyet kemerleri.
-Uçakların yaklaşık 10 km yükseklikte uçmalarının nedeni o yükseklikte havanın normalden daha az yoğunlukta olmasıdır. Bu sayede uçak daha az yakıtla daha yüksek hızlara çıkabilir.
-Bavulunuzdaki herhangi birşeyin titremesi kendinizi bir anda sorgu odasında bulmanıza neden olabilir.
-Uçaktaki gaz maskeleri 20 dakikaya kadar oksijen ihtiyacınızı karşılar.
-Türbülans uçağın düşmesine sebep olmaz ancak geçmişte türbülans sırasında emniyet kemeri bağlı olmadığı icin hayatını kaybeden insanlar vardır.
-Film senaryolarının aksine uçuş sırasında uçak kapılarının açılmaması sizi hayalkırıklığına uğratabilir, ama gerçek bu. Bu kapılar büyük basınç altında olduğu için bi insanın açması imkansızdır.
-Kafanızı kaldırdığınızda gökyüzünde gördüğünüz beyaz çizgiler uçakların egzoz gazının soğuktan yoğuşmaşı sonucu kristalleşmesiyle oluşur.(Bu bilgi “O çizgiler meteoroloji roketinin kanka” diyen uçak bakım öğrencisi arkadaşıma gelsin)