Son dönemlerin en popüler besin kaynağı hiç kuşkusuz ki kinoa. Sağlığına dikkat edenlerin ve kilo vermek isteyenlerin en önemli gözdesi kinoa‘yı yakından tanımaya ne dersiniz? İşte tüm yönleriyle Kinoa;
Kinoa sanılanın aksine bir tahıl değil tohum türüdür. Chenopodioideae familyasından olan kinoa buğdaygillerden çok ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.
Ekvador, Peru, Bolivya ve Kolombiya’nın And Dağları üzerinde yetişen kinoanın tarımı 3 ile 4 bin yıl öncesine dayanmaktadır. İnkalar tarafından tarımı yapılan ve manevi değeri olan bir tohumdur.
Yüksek oranda protein ve temel amino asit içeren kinoa bitkisel kökenli gıdalar arasında en çok proteine sahip olan besindir. İçeriğinde A, B, C, D ve K vitaminleri bulunan kinoa kolesterol içermez.
Kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve yüksel miktarda lif bulundurması sebebiyle kabızlık, kansızlık, kemik erimesi tedavilerinde kullanılır. Süperoksit dismutaz enzimi ile yaşlanmayı da geciktiren kinoa aksidon olarak da kullanılabilir.
Tadı ve kokusu baskın olmayan kinoa bulgur ve pirincin olduğu tüm yemeklerde, haşlandıktan sonra da salata içinde tüketilebilmektedir. Garnitür olarak kullanıldığı gibi un haline de getirilerek pasta, kek gibi unlu mamullerin yapımında da kullanılmaktadır.
Akan suyun altında yıkandıktan sonra 1 ölçü kinoa 2 ölçü sıvı ile haşlamanın uygun olduğu kinoa kısık ateşte 10-15 dakika arasında pişirilmektedir. Yüksek protein ve enerji kaynağı olan, şişmanlatmayan kinoayı sizler de rahatlıkla tüketebilirsiniz.