KÜLTÜR
Medeniyetin Uğramadığı Dünyanın Çatısı: Wakhan Koridoru
Haritada elin titreyerek işaret edeceğin bir yer varsa, o kesinlikle Wakhan Koridoru’dur. Afganistan’ın kuzeydoğusunda, Çin, Tacikistan ve Pakistan sınırlarına sıkışmış bu incecik toprak parçası; sanki dünyadan kopmuş, zamanın durduğu, Google Maps’in bile tereddütle baktığı bir yer gibi.
Burası “medeniyetin uğramadığı” yerlerden biri değil, belki de en başı. Uydu fotoğraflarında bile yalnızlığı hissedebileceğin bu bölge, birçok gezginin hayalini süsleyen, ama çok azının ayak basabildiği bir coğrafya. Gel, birlikte bu mistik koridora göz atalım…
Wakhan Koridoru Neresi?
İlk kez duyanlar için biraz coğrafya dersi: Wakhan Koridoru, Afganistan’ın kuzeydoğusunda, 350 kilometre uzunluğunda ve bazı yerlerde sadece 16 kilometre genişliğinde incecik bir kara şeridi. Haritada bakınca, sanki biri haritayı çizerken yanlışlıkla bir çizgi çekmiş gibi duruyor. Ama bu “çizgi” 19. yüzyılın Büyük Oyun’unda – yani İngiltere ve Rusya’nın Orta Asya’da yürüttüğü politik satrançta – oluşturulmuş bir tampon bölge.
İngiltere, Hindistan’ı korumak için Rusya ile arasında bir mesafe istiyordu. İşte Wakhan, bu mesafenin ta kendisi oldu. Yani bu daracık koridor, aslında büyük imparatorlukların korkularının bir ürünü.
Medeniyet Neden Buraya Uğramadı?
Wakhan Koridoru, öyle dağlık, öyle izole bir bölge ki buraya yol yapmak bile başlı başına bir mühendislik mucizesi olurdu. Bu yüzden bugüne kadar ne büyük şehirler kuruldu, ne de teknolojik gelişmeler ulaştı.
Burada hâlâ Wakhi ve Kırgız etnik gruplar yaşıyor. Elektrik yok, internet yok, hastane yok. Ama yıldızları gözünle sayabileceğin bir gökyüzü, yüzyıllardır değişmeyen yaşam ritmi ve doğanın acımasız güzelliği var.
Burada insanlar hayvancılıkla yaşıyor, geleneklerine sımsıkı bağlı. Kadınlar geleneksel kıyafetleriyle süt sağarken, erkekler dağ keçileriyle göçebe hayat sürdürüyor. Yani bu insanlar Instagram’dan değil, dağların ritminden ilham alıyorlar.
Wakhan’da Zaman Donmuş Gibi
Koridorun derinliklerine indikçe zamanın bir yerlerde donup kaldığını hissediyorsun. İnsanlar hâlâ at sırtında yolculuk ediyor. Telefon sinyali yok, çünkü anten yok. Kabileler arası haberleşme hâlâ habercilerle, ağızdan ağza.
Ve inatla değişmiyorlar. Çünkü onlar için modernleşmek; kendi kimliklerinden, geleneklerinden uzaklaşmak anlamına geliyor. Wakhi halkı, yüzyıllardır yaşadığı gibi yaşamaya devam ediyor. Çocuklar keçi peşinde, kadınlar tandır başında, erkekler ise dağda.
Dünyanın Çatısı Gerçekten Burası mı?
Evet! Wakhan Koridoru, Himalayalar’ın bir kolu olan Pamir Dağları ile çevrili. 7.000 metreye varan zirveler burada gökyüzüne dokunuyor. Hatta Marco Polo bile bu bölgeye uğrayıp günlüğüne “dünyanın çatısı” diye not düşmüş.
Bugün hâlâ Wakhan’a giden gezginler, oksijenin seyreldiği bu yüksek rakımlarda zor nefes alıyor ama manzarayı görünce tüm yorgunluklarını unutuyor. Burası aynı zamanda dünyanın en tenha, en el değmemiş trekking rotalarından biri olarak kabul ediliyor.
Turizm mi? Hadi Canım!
Wakhan Koridoru’na gitmek için ciddi anlamda “gezgin ruhu”na sahip olman gerekiyor. Önce Afganistan’a gitmen gerek (ki bu zaten başlı başına zorluk). Sonra da günlerce süren zorlu bir yolculuk seni bekliyor.
Pasaport kontrolünden çok daha önemlisi, burada güvenliği sağlamak. Taliban bölgeye çok fazla uğramıyor, çünkü koridorun coğrafyası onlara bile zor geliyor. Ama bu, bölgenin tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor.
Yine de 2020 öncesi yıllarda birkaç maceraperest turist burayı ziyaret etti. Çoğu doğa tutkunu, fotoğrafçı ve antropolog. Ve hepsi aynı şeyi söyledi: “Hayatımda hiçbir yerde böyle hissetmedim.”
Wakhan’da Yaşam Nasıldır?
Yılın neredeyse 8 ayı kar altındalar. Yaz ise kısa ama oldukça serin. Tarım mümkün değil, o yüzden halk hayvancılıkla geçiniyor. Evler taş ve çamurdan yapılmış, yalıtım yok ama sıcaklık ailelerin birlikteliğinden geliyor.
Yiyecekler genellikle süt ürünleri ve kuru et. Sebze nadiren, meyve ise neredeyse hiç yok. Ama buna rağmen halk sağlıklı ve dayanıklı. Bu izolasyon onları daha güçlü kılmış. Hastalık varsa da, doğa yöntemleriyle başa çıkılıyor. Geleneksel şifacılar hâlâ aktif.
Kadınların Rolü
Kadınlar Wakhan’da sosyal hayatın direği gibi. Sadece ev işleriyle ilgilenmiyorlar, aynı zamanda toplumsal hafızayı da taşıyorlar. Geleneksel hikâyeleri, efsaneleri, hatta bölgedeki navigasyonu onlar sağlıyor. Erkekler dağlara gittiğinde geride kalan düzeni onlar sağlıyor.
Batı dünyası için geri kalmış gibi görünen bu sistem, Wakhan halkı için son derece dengeli ve doğal. Çünkü burada her bireyin bir görevi var ve herkes, yaşamak için birbirine bağımlı.
Wakhan Neden Bu Kadar Özel?
Çünkü burası, modern dünyanın unuttuğu şeyleri hatırlatıyor. Sadeliği, doğanın ritmini, topluluk olmanın gücünü ve zamanın aslında ne kadar yavaş akabileceğini. Bugün biz internet kesilince panik yaparken, Wakhan halkı gökyüzünün hareketine bakarak mevsimleri tahmin ediyor.
Ayrıca, burası dünyanın en yüksek geçitlerinden biri olan Wakhan Geçidi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu geçit, tarihi İpek Yolu’nun bir parçasıydı. Yani yüzyıllar önce buradan tüccarlar, dervişler ve maceraperestler geçiyordu.
Wakhan Koridoru Bize Ne Anlatıyor?
Belki de en önemlisi şu: İnsan doğadan kopmadan da yaşayabilir. Teknoloji olmadan da mutlu olunabilir. Ve bazen “medeniyet” dediğimiz şey, fazla gelince insanı daha yalnızlaştırabilir.
Wakhan Koridoru, dünyada hâlâ başka türlü bir yaşamın mümkün olduğunu gösteren nadir yerlerden biri. Bu yüzden sadece coğrafi olarak değil, zihinsel olarak da “dünyanın çatısı” diyebiliriz. Bize tepeden bakmıyor ama yükseklerden bir mesaj veriyor: Sadelik, bazen en zengin yaşam şeklidir.
Son Söz
Wakhan Koridoru’nu görmek çoğumuz için hayal olarak kalacak belki ama hayal etmek bile yeterince etkileyici. Dünyanın bir yerinde, internetin, reklam panolarının ve çılgın şehir ışıklarının ulaşamadığı bir hayat yaşanıyor.
Ve bu hayat, belki de bizim unuttuğumuz en temel değerleri hâlâ yaşatıyor: doğallık, dayanışma ve doğayla barış içinde olma.
The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
-
POPÜLER GEYİKLER1 hafta ago
Kanada’ya Yerleşen İzmirli’nin Günlüğü
-
DİZİ - FİLM4 gün ago
Kardeş Payı’nı Unutulmaz Yapan 30 Replik
-
HAYVANLAR4 gün ago
Dünyanın En Güzel 10 Kuşu
-
KÜLTÜR4 gün ago
Tartışılan Soru: Aşağıdakilerden Hangisi Meyve Değildir?
-
KOMİK4 gün ago
Gerçek Hayattaki Sevişme İle Filmlerdeki Sevişme Sahneleri Arasındaki 5 Fark
-
MÜZİK1 hafta ago
Instagram Reels’te En Çok Kullanılan 20 Şarkı
-
LİSTELER3 gün ago
Dünyanın En İlginç 9 Dili
-
EDEBİYAT3 gün ago
Bir Garip Orhan Veli’nin Hislere Ayna Olan 21 Şiiri
-
KÜLTÜR1 hafta ago
Başımıza Taş Yağmasına Sebep Olabilecek 5 Cinsel Gelenek
-
KÜLTÜR1 hafta ago
CIA, Zihin Okuma Deneylerinden 6 Çarpıcı Örnek
-
YAŞAM3 gün ago
Yetişkin Filmlerinde Görev Alan Emekçilerin Film Başına Kazandıkları Ortalama Ücretler
-
EDEBİYAT1 hafta ago
Küçük Prens Kitabından Derin Anlamlar Taşıyan 17 Muhteşem Alıntı
-
KOMİK1 hafta ago
Doğrusunu Unutma Garantili 12 Komik Kelime Kullanımı
-
LİSTELER1 hafta ago
Herkesin Nefret Ettiği 15 Şey
-
OYUN4 gün ago
En Güçlü Pokemonlar Listesiyle Pokemon Go’nun En İyisi Siz Olun
-
KÜLTÜR3 gün ago
Dostoyevski’nin Sürgünde Tanıştığı Bir Köpekle Sevgisizlik Üzerine Yaptığı Efsane Deney
-
LİSTELER3 gün ago
Farklı Kültürlerde Dünyanın En İlginç Alışkanlıkları
-
EDEBİYAT2 gün ago
Oğuz Atay’dan Okuyanın Yalnızlığını da Yansıtan 10 Söz
-
KÜLTÜR4 gün ago
Hayatını Plazada Sabit Maaş Uğruna Hiç Etmek
-
DİZİ - FİLM1 hafta ago
Tutku, Aşk ve Şehvet Sevenlerin Beğeneceği 15 İzlenesi Film
You must be logged in to post a comment Login