İş arkadaşları neden sıklıkla birbirine aşık olur? Sizin ‘iş eşi’niz var mı? 5 bin 795 kişinin katıldığı bir araştırma, ‘iş ortamında aşk’ kavramını inceledi…
İngiltere’de yapılan bir araştırma, ‘iş ortamında aşk’ı mercek altına aldı. Ülkenin popüler iş arama sitesi totaljobs’ın araştırması, her beş kişiden birinin iş arkadaşına aşık olduğunu ortaya koydu. 5 bin 795 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre,
- Katılımcıların yüzde 22’si sevgili veya eşleriyle işyerinde tanışmış. İnternette tanışanların oranı yüzde 13, arkadaş yoluyla tanışanların oranı yüzde 18, dışarıda tanışanların oranıysa yüzde 10.
- Katılımcıların üçte ikisi bir iş arkadaşıyla romantik bir yemeğe çıkmayı kabul edeceğini söylerken, üçte biri böyle bir şeyi aklından bile geçirmeyeceğini belirtti. İkinci gruptakiler, ‘iş ile aşkın biraraya gelemeyeceğini düşündüklerini’ söyledi.
- Araştırma, ‘iş ortamında aşk’ konusunda çok miktarda önyargının olduğunu da ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 76’sı iş yerinden biriyle sevgili olmaları halinde bunu gizli tutacaklarını söyledi
- Katılımcıların yüzde 60’ı, işyerinden birisiyle sevgili olması halinde özellikle profesyonel davranmak konusunda baskı altında hissedeceğini, yüzde 51’i ise dedikodu yapılmasından endişe duyacağını söyledi.
- Katılımcıların üçte biri böyle bir ilişki nedeniyle iş arkadaşları tarafından yargılandıklarını hissettiklerini, altıda biri alay konusu yapıldıklarını, 10’da biri de bu nedenle ayrımcılığa maruz kaldıklarını aktardı.
- Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 17’sinin bir ‘iş eşi’ de var. Ofisteki stres hakkında konuşmak için sürekli mesajlaştığınız ve ofiste birlikte vakit geçirdiğiniz kişi, ‘iş eşi’niz sayılıyor.
- Popüler kendini geliştirme aplikasyonunun kurucusu David Brudö, sonuçları The Independent gazetesine değerlendirdi. Brüdo, “Çoğu yetişkin yılda en az 1680 saati işyerinde geçiriyor. Dolayısıyla en fazla vakit geçirdiğimiz kişiler, iş arkadaşlarımız” dedi. “İş arkadaşlarınızı seçemezsiniz ama onlarla ortak ilgi alanlarına sahip olma ihtimaliniz yüksek” diyen Brüdo, aynı ofiste çalışmanın, insanların birbirlerini çöpçatanlık sitelerinde mümkün olmayan şekillerde tanımaya imkân verdiğini anlattı: “Birisiyle her gün birarada çalışınca, bir soruna nasıl yanıt verdiklerini, baskı altında nasıl davrandıklarını ve diğer iş arkadaşlarıyla nasıl iletişim kurduklarını görüyorsunuz.” (Duvar)
.