Connect with us

HAYVANLAR

İnsanlar Kedileri Diğer Dillerde Nasıl Çağırıyor?

“Pisi pisi pisi” sadece bize mi özel sandın? Hayır. Dünya kedi sever dolu ve herkesin çağırma şekli ayrı bir dil, ayrı bir ritüel.

Kediler… Bağımsızlıklarına düşkün, ne zaman kucağa gelecekleri belli olmayan, ama bir şekilde kalbimizi kazanan o asil hayvanlar. Peki bu minik patili dostları çağırırken biz “pisi pisi” derken, dünyanın dört bir yanındaki insanlar neler diyor?

kedi pisi pisi

Kültürden kültüre değişen bu seslenme şekilleri sadece komik değil, aynı zamanda insanların kedilerle olan ilişkisini de gözler önüne seriyor. Hazırsan, küçük bir dünya turuna çıkıyoruz ve farklı ülkelerde insanların kedilere nasıl seslendiğini öğreniyoruz!


1. Türkiye – “Pisi pisi pisi”

Başlayalım evimizden. Türkiye’de bir kediyi çağırmak istiyorsan “pisi pisi” yeterlidir. Neden bu şekilde dendiği tam bilinmese de, sesin kedilere cazip gelen bir frekansta olduğu düşünülüyor. Sokakta bir kedi görüp “pisi” dediğinde sana bakmıyorsa, o kedi zaten gelmeyecektir; çünkü gelmek istemiyordur. Kedi sonuçta…


2. İngiltere – “Here, kitty kitty”

İngilizler bu işin romantik kısmında. Tatlı bir ses tonuyla “Here, kitty kitty” dediklerinde, aslında “Buraya gel tatlım” diyorlar. “Kitty” kelimesi İngilizce’de “minik kedi” anlamına geliyor. Londra sokaklarında minik bir beyefendinin bu sesiyle kedi çağırması, adeta bir kısa film sahnesi gibidir.

Advertisement

3. Fransa – “Minou minou”

Aşkın ve inceliğin ülkesi Fransa’da kedi çağırmanın da zarif bir yolu var: “Minou minou”. “Minou”, kediler için kullanılan sevimli bir lakap. Fransızca konuşan biri “minou minou” dedi mi, hemen ardından gelen bir “bon appétit” beklenebilir. Çünkü Fransızlar hem kedileri hem şıklığı aynı anda yaşar.


4. İtalya – “Micio micio” veya “Mici mici mici”

İtalyanlar bu işi şarkı gibi yapar: “Micio micio” veya daha hızlısı “Mici mici mici”. “Micio” kelimesi İtalyanca’da erkek kedi için kullanılan şirin bir kelime. Ayrıca İtalyanlar, kediyi çağırırken dudaklarını büzüp öpücük sesi çıkararak da çağırır. Bir yandan “miciooo”, bir yandan öpücük… Kedi gelmezse kabahati kedide aramayın.


5. Almanya – “Mieze mieze” veya “Komm komm”

Almanlar daha doğrudan: “Mieze mieze” (kedicik kedicik) veya “Komm komm” (gel gel). Disiplinli bir çağırma şekli var, net ve anlaşılır. Kedilerin gelme olasılığı burada biraz daha yüksek olabilir. Almanca konuşan bir kediye “komm!” dediğinizde, bir an için emir almış gibi hissettiği bile olabilir.


6. Rusya – “Kis-kis-kis”

Rusya’da kedileri çağırma şekli kulağa çok tanıdık geliyor: “Kis kis kis”. Evet, bizim “pisi”ye oldukça yakın. Rus sokaklarında bu sesi duymanız an meselesi. Kışın karlar altında bir kediye “kis kis kis” diye seslenen birinin yanına minik bir patinin gelişi, adeta Dostoyevski romanından fırlamış gibi bir sahne.

Advertisement

7. Yunanistan – “Psipsi” veya “Ps ps ps”

Komşudan bir ses: “Psipsi” ya da kısaca “ps ps ps”. Bu çağırma şekli hem kediler hem de köpekler için kullanılabiliyor. Yunan sokaklarında dolaşan turistlerin bile bu sesi denediği görülmüş. Kedi çağırmak burada da ortak bir dil gibi: Minnoş dil birliği.


8. Çin – “Miao miao”

Çin’de kedi çağırırken “miao miao” denir, yani “miyav miyav”. Kedinin kendi çıkardığı sesi taklit ederek onunla empati kurmak diyebiliriz. Kediler bunu nasıl karşılıyor bilinmez ama, bu çağırma yöntemi oldukça yaygın.


9. Japonya – “Nyan nyan”

Japonya’da kediler “nyan nyan” diye çağırılır. “Nyan”, Japonca’da kedilerin çıkardığı miyavlama sesi olarak kabul edilir. Hatta “Hello Kitty”nin doğduğu bu ülkede “Nyan Nyan Dance” diye bir akım bile var. Japonlar işi sadece kediyi çağırmakla bırakmamış, kedi kültürü oluşturmuş.


10. Hindistan – “Meow meow” veya “Puchi puchi”

Hindistan’da kedilere seslenirken “meow meow” ya da bazen “puchi puchi” gibi kelimeler kullanılır. Diller farklı, ama kedi sevgisi aynı. Sokak kedileriyle konuşurken çocuk gibi bir ton kullanmak da oldukça yaygın.

Advertisement

11. İspanya – “Mis mis mis”

İspanyol sokaklarında “mis mis mis” diye seslenildiğini duyman mümkündür. Oldukça ritmik ve hızlı bir şekilde söylendiğinde kedilerin dikkatini çeker. Zaten İspanyollar bu işi de tutku dolu yapıyorlar.


12. Arap Ülkeleri – “Biss biss biss”

Arapça konuşulan ülkelerde kedi çağırmak için “biss biss biss” denir. Ses tonlaması oldukça nazik ve melodiktir. Arap kültüründe kedi kutsal kabul edildiği için bu çağırma şekli de sevgi doludur.


13. Brezilya – “Bichano bichano”

Portekizce konuşulan Brezilya’da kedilere “bichano” deniyor. Kedi çağırmak için “bichano bichano” ya da bazen “psiu psiu” gibi seslenmeler kullanılıyor. Hem sevimli hem de biraz dans havasında.


Kediler Evrensel, Çağırışlar Farklı Ama Gülümseten Ortak Nokta Aynı 🐾

Diller farklı, kültürler çeşitli, ama kedilere olan sevgi ortak. İster “pisi pisi” de, ister “nyan nyan”… Kediler çağırdığın zaman değil, gelmek istedikleri zaman gelir. Ama biz yine de şansımızı denemeye devam ediyoruz.

Advertisement

Ve belki de en güzel olan şu: Dünyanın dört bir yanında insanlar, küçük bir miyav umuduyla, aynı tatlı ses tonuyla çağırıyorlar.


The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bunları da sevebilirsin