Connect with us

SAĞLIK

İnsan Vücudunda Ne İşe Yaradığı Henüz Keşfedilmemiş 9 Organ 

İnsan vücudu bir mühendislik harikası. Ama itiraf edelim, bu mükemmel makine hâlâ tam olarak çözülebilmiş değil. Bilim, birçok organın görevini çözmüş olsa da, bazıları hâlâ “bu burada niye var?” sorusuna net bir cevap veremiyor. Bazıları zamanla işlevini yitirmiş, bazıları ise belki de evrimsel bir kazanın eseri.

Şimdi koltuğuna yaslan ve vücudunun içinde taşıdığın ama ne işe yaradığını senin bile bilmediğin organlara birlikte göz atalım. İşte işlevi hâlâ tartışmalı olan 9 gizemli organ:


1. Appendiks (Kör Bağırsak)

Tıpta resmî adıyla “vermiform appendiks” olan bu küçük çıkıntı, yıllar boyunca işe yaramaz olarak görüldü. Hatta birçok insan apandisit olup alınmasına rağmen yaşamına gayet güzel devam ediyor.

Peki gerçekten işe yaramaz mı?
Son araştırmalar appendiksin bağışıklık sisteminin bir parçası olabileceğini, özellikle bağırsak florasının düzenlenmesinde rol oynayabileceğini söylüyor. Yani belki de bağırsak bakterilerine VIP salon hizmeti veriyor. Ama kesin değil…


2. Erkeklerde Meme Uçları

Şaşırtıcı ama gerçek: Erkeklerde meme uçlarının varlığı biyolojik açıdan hâlâ büyük bir soru işareti. Kadınlarda süt üretimiyle ilgili bir işlevi varken, erkeklerde tamamen işlevsiz.

Advertisement

Peki neden varlar?
Cevap biraz evrimsel: Bebek anne karnında ilk aşamada cinsiyetsiz gelişir. Meme uçları bu dönemde oluşur. Erkeklik hormonları daha sonra devreye girer ama meme uçları “yerini almış” olur. Fonksiyonu yok ama estetik olarak orada takılıyor.


3. Vücut Kılı (Bazı Yerlerdeki Özellikle)

Kaşlar, kirpikler tamam da, koltuk altı kılı? Ayak parmağı kılları? Evrimsel olarak sıcak kalmak için işe yaradıkları düşünülüyordu ama günümüz insanı montsuz da soğukta hayatta kalabiliyor.

Şimdiki soru: Hangi kıl türü hâlâ bir işleve sahip, hangisi sadece estetik mi, belli değil. Bilim insanları bile “galiba evrimsel kalıntı” demekten öteye gidemiyor.


4. Vücut Sıvılarında Bulunan Jacobson Organı (Vomeronazal Organ)

Bu minik yapı burnun içinde yer alır ve feromonları algılayabildiği düşünülür. Bazı hayvanlar için çok önemlidir ama insanlarda aktif olup olmadığı hâlâ bilinmiyor.

Advertisement

İşe yarıyor mu, çalışmıyor mu?
Bilim dünyası ikiye bölünmüş durumda. Bazı uzmanlar bunun tamamen işlevini yitirmiş olduğunu, bazıları ise hâlâ duygusal tepkilerde rol oynayabileceğini savunuyor.


5. Tonsiller (Bademcikler)

Çocukken hepimizin başına bela olan, enfeksiyon kaptığında alınan bu et parçası gerçekten işe yaramaz mı? Bazı doktorlar bademciklerin bağışıklık sisteminin bir parçası olduğunu söylerken, alınmasının çoğu insanda büyük bir eksikliğe neden olmadığını da biliyoruz.

Yani?
Belki bir tür erken uyarı sistemi ama onsuz da gayet idare ediliyor. Ne işe yaradığını tam bilemediğimiz bu “gözcüler” bir yandan da ameliyat listelerinde başı çekiyor.


6. Koksa (Kuyruk Sokumu)

Evrim teorisine göre atalarımızın kuyruğu vardı. Zamanla bu kuyruk ortadan kalktı ama omurganın sonunda bir iz bıraktı: Kuyruk sokumu!

Peki şimdiki işlevi ne?
Hâlâ bir miktar kas bağlantısı sağladığı düşünülüyor. Ama omurga dengesine katkısı konusunda tam bir fikir birliği yok. Kısaca: Kuyruğumuzdan bize kalan bir hatıra.


7. Wisdom Teeth (Yirmilik Dişler)

Çiğneme sistemimizin arka sıralarındaki bu dişler, çoğu insanda ağrılı çıkar ve genellikle çekilir.

Advertisement

Neden varlar?
Geçmişte çiğneme görevine yardımcı olduğu düşünülüyor ama artık işlenmiş gıdalarla bu dişlere ihtiyaç kalmadı. Bazı insanlar yirmilik dişlerini hiç çıkarmadan yaşıyor. Bilim dünyası “evrimsel kalıntı” diyor ama tam fonksiyonel açıklama hâlâ eksik.


8. Palmaris Longus Kas

Kolunu düz tut, parmaklarını ger, bileğinde bir tendon çıkıyor mu? Eğer çıkmıyorsa merak etme, çünkü insanların %15-20’sinde bu kas hiç yok.

İşe yarıyor mu?
Varsa da yoksa da fark etmiyor. Sporcularda bazı hareketlerde katkısı olabileceği düşünülüyor ama alınması durumunda herhangi bir eksiklik hissedilmiyor. Ameliyatlarda da genelde başka yerlere transfer kas olarak kullanılıyor.


9. Subclavius Kası

Köprücük kemiğinin altında yer alan bu minik kas, o kadar küçük ve önemsiz ki çoğu zaman fark edilmiyor bile. Bazı kişilerde hiç oluşmamış oluyor ve hiç kimse fark etmiyor.

Advertisement

Fonksiyonu nedir?
Kolları kaldırmada veya omzu sabitlemede bir nebze etkisi olabilir ama modern insanın hayatında kritik bir yeri yok gibi görünüyor. Adeta “yeni modelde unutulmuş bir vida gibi.”


Peki Tüm Bu Organlar Neden Hâlâ Bizimle?

Bunun cevabı: evrim hemen silmez, günceller.
Bir organ zamanla işlevini yitirse de, bedende zarar vermediği sürece kalabilir. Vücut, bazen ihtiyaç duymadığı şeyleri “yedekte tutmayı” sever. Belki bir gün lazım olur diye…


Son Söz: İnsan Vücudu Bir Bilmece

Tıpta hâlâ net cevabı verilememiş yüzlerce yapı var. Bunlardan bazıları işe yaramaz sanılsa da, yıllar sonra çok önemli roller üstlendikleri keşfedilebiliyor. Bu yüzden bilim, “bu organ işe yaramaz” demekten çekinir. Çünkü vücut, göründüğünden daha gizemli.

Belki bir gün vücudumuzun bu sessiz organları hakkında daha fazlasını öğreneceğiz… Ya da onlar, bizim sırlarımızı saklamaya devam edecek.

Advertisement

The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bunları da sevebilirsin