Sene 1991 yer Cambridge Üniversitesi, hayır tahmine deceğiniz üzere bir grup genç bilim insanı Web kamerası teknolojisi üstünde çalışmıyor. Hatta Web kamerası gibi bir şeyi hayal de etmiyorlar. Tek istedikleri ders aralarında sıcak birer kahve içmek. Evet kahve! O kadar çok kahve içiliyor ki, sonunda birilerinin bu durum dikkatini çekiyor. Bu birileri dediğimiz şahıslar Dr. Quentin Stafford-Fraser ve Paul Jardetzky. Kahvenin ne kadar hızlı bir şekilde tüketildiğini tespit etmek istiyorlar ve akıllarına dahice bir fikir geliyor!
Kahve makinesinin karşısına bir kamera kuruyorlar. Kameranın 129X129 boyutlarında görüntüleri canlı olarak bilgisayarlarına aktarmasını sağlıyorlar. Gri beyaz görüntüler saniyede 1 kare aktaracak şekilde görüntü aktarımını sağlıyor ve böylece kahvenin ne kadar sürede tükendiğini tam olarak tespit edebiliyorlar. 1993’te aynı Üniversite’den Dr. Martyn Johnson bu teknoloji üzerine kurduğu Web kamerası fikrini ortaya atıyor ve ilk el yapımı Web kamerası büyük ilgi görüyor. Sonrasında teknoloji devleri bu fikri alıp günümüzde Cep telefonlarına varana kadar uyarlıyorlar.
İşin ilginci Trojan Room adı verilern Cambridge Üniversitesi’ndeki kahve makinasının bulunduğu odadaki kamera 2001 yılına kadar yayın yapmayı sürdürüyor!
Söz konusu kahve makinası ve deneyin yapıldığı kamera E-Bay’den satışa sunulmuş ve satılmış!
Kaynak: RADİKAL