Çağın ötesinde yazdığı romanlarla tanınan George Orwell‘in belki de en önemli eseri distopyaların şahı olan 1984 romanıdır. Şimdilerde yaşadığımız dönemi neredeyse 70 yıl önce gören Orwell‘in televizyonu, algı yönetimini, karanlığı bir tokat gibi yüzümüze çarptığı 1984 romanından bir araya getirdiğimiz 15 alıntı sizlerle.
1# Savaş barıştır
Kölelik özgürlüktür
Bilgisizlik kuvvettir.
2# Belki de insan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu.
3# İnsan, kendi belleği dışında hiçbir kayıt olmayınca en belirgin gerçeği bile nasıl kanıtlayabilirdi ki ?
4# En iyi kitaplar insana zaten bildiklerini söyleyen kitaplardır.
5# Özgürlük iki kere ikinin dört ettiğini söyleyebilmektir. Eğer buna izin verilirse gerisi kendiliğinden gelir.
6# İki kere ikinin dört ettiğini nereden biliyorduk ki? Yercekimi diye bir şey olduğunu nereden biliyorduk ki? Geçmişin değiştirilemez olduğunu nereden biliyorduk ki? Madem geçmiş de, dış dünya da yalnızca zihinlerdeydi, madem zihin de denetlenebiliyordu, söylenecek ne kalıyordu ki geriye?
7# Alt sınıf açısından, hiçbir tarihsel gelişme, efendilerinin adının değişmesinden öte bir anlam taşımamaktadır.
8# Kimse devrimi korumak için diktatörlük kurmaz; diktatörlük kurmak için devrim yapar.
9# “Bir gün karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız” demişti O’Brien. Bu sözün ne anlama geldiğini biiyordu. Karanlığın olmadığı yer, düşlenen gelecekti..
10# Bilinçleninceye dek başkaldıramayacaklar, başkaldırmazlarsa da hiçbir zaman bilinçlenemeyecekler.
11# ”Geçmişi denetim altında tutan, geleceği de denetim altında tutar; şimdiyi denetim altında tutan, geçmişi de denetim altında tutar.” Üstelik geçmiş, doğası gereği değiştirilebilir olmasına karşın, hiçbir zaman değiştirilmemişti. Şimdi gerçek olan, sonsuza dek gerçekti. Çok basitti. Tek gereken, kendi belleğinize karşı sonu gelmeyen zaferler kazanmanızdı. ”Gerçeklik denetimi” diyorlardı buna: Yenisöylem’de ise ”çiftdüşün”.
12# Genellikle, kavrayış ne denli fazlaysa, yanılma da o ölçüde fazladır: Zeka ne denli fazlaysa, akıl o ölçüde azdır.
13# Küçük kurallara uyarsan, büyük kuralları çiğneyebilirsin.
14# Piramidin tepesinde Büyük Birader vardır. Büyük Birader asla yanılmaz ve mutlak güce sahiptir. Her başarı, ulaşılan her hedef, her zafer, her bilimsel keşif, tüm bilgi, tüm akıl, tüm mutluluk, tüm erdem onun liderliğinden ve verdiği esinden kaynaklanır.
15# Bir zamanlar, erkekler bir kadının bedenine bakar ve çekici bulurlardı, işte o kadar. Artık saf aşk ya da tutku söz konusu değildi. Hiçbir duygu saf olamıyordu, çünkü her şeye korku ve nefret sinmişti. Kucaklaşmaları bir savaş, orgazmlarıysa bir zafer olmuştu.
Bu, partiye indirilmiş bir darbeydi.
Sevişmek, siyasal bir eylemdi..