Antarktika’nın küçük bir adası olan Marion Adası’nda, Güney Kutbu deniz ayılarında garip bir davranış gözlemlenmeye başladı. İlk defa 2006 yılında bir deniz ayısının, cinsiyeti belli olmayan bir kral penguen ile zorla çiftleşmesinin ardından, aynı davranışı üç farklı seferde daha gözlemleyen bilim insanları, bu sıra dışı davranış biçiminin sebeplerini araştırmaya başladılar.
Antarktika’nın çeşitli bölgelerinde daha önce de hayvanların değişik çiftleşme davranışlarında bulunduğu gözlemlenmişti. Adelie penguenleri arasında, ölmüş hayvanlarla çiftleşme ve civcivlere tecavüz etme girişimlerine rastlanılmıştı.
Şimdilerde ise Güney Kutbu deniz ayıları, kral penguenleri ile ilişkiye girmeye başladılar. Öğrenme yetenekleri çok yüksek olan bu canlılarda, bu davranışın yaygınlaşması muhtemel.
İlk defa 2006’da gözlemlenen olay üzerine bilim insanları, genç deniz ayısının cinsel açıdan tecrübesiz veya stres altında olduğu için bu davranışı göstermiş olabileceğini düşünmüşlerdi. Buna alternatif olarak, deniz ayısının yaşam alanını korumak için penguene yaklaştığı, daha sonrasında agresif davranışının kendisini çiftleşme davranışına yönelttiği de düşünülmüştü. Daha sonrasında aynı davranış biçimi başka deniz ayılarında da tekrarlanmaya başlandığında, işler davranış bilimcileri açısından ilginç bir hale gelmeye başladı.
Polar Biology dergisinde yayınlanan makalede anlatıldığı üzere, bu davranış biçimi her seferinde aynı yolu izleyerek gerçekleşti. Deniz ayılarının penguenleri yakalayıp kendi cüsseleri altında sıkıştırması, daha sonrasında birleşme hareketine başlaması ve bu hareketin beş dakika boyunca sürmesi şeklinde ilerleyen olayların sonrasında deniz ayısı dinlenmek için kendisine biraz süre ayırıyor; fakat bu süre boyunca penguenin kaçmasına izin vermiyor.
(Uyarı: Aşağıdaki video izleyicileri rahatsız edebilir)
Gözlemlenen vakalardan birinin sonrasında, penguenlerin birleşmek için kullandıkları açıklıktan kan geldiği gözlemlendi. Vakalardan birinin ardından ise, deniz ayısı tecavüz ettiği pengueni parçalayarak yedi. Normal şartlar altında deniz ayılarının penguenlerle beslendiğine rastlanılmaktadır; fakat daha çok balık ve karides gibi deniz canlılarıyla beslenmeyi tercih ederler. Nitekim, avlanma esnasında gerçekleşen bu tecavüz vakaları bir bilmece gibi bilim insanlarını düşündürüyor.
Bu davranışa sebep olan nedenler arasında, deniz ayılarının hormonlarının çok güçlü bir şekilde kendilerine baskı yapması ve diğer bireylerden gördükleri üzere, kolay olduğu için çiftleşmek üzere penguenlere yaklaştıkları düşünülebilir. Bu davranışın birbirlerini gözlemleyerek, birbirlerinden öğrenen canlılar olan deniz ayıları arasında yaygınlaşması olası. Bu durum iki taraf için de soyun devamını getirmek açısından zararlı bir davranış olmasına karşılık, deniz ayıları anlık rahatlamalarını bir ödül gibi görerek davranışı pekiştirebilirler. Çiftleşecek eş bulmakta zorlandıklarında, bu davranışı yinelemek deniz ayıları arasında bir alışkanlığa dönüşme riskini taşıyor.
Haber Selma Çam’ın Gaia Dergi‘deki yazısından alınmıştır.