‘2017 AG13’ adı verilen dev astreoid dünyamızın 193 bin kilometre yakınından geçerek yoluna devam etti.
193 bin kilometre size çok büyük gelebilir. Ama uzay boşluğunu düşündüğünüz vakit 2017 AG13‘ün dünyamızın 193 bin kilometre yakınında geçmesi oldukça tehlikeli olarak kabul ediliyor.
2017 AG13’ün en şaşırtıcı özelliği ise geçişin gerçekleştiği vakitten 24 saat önceye kadar kimse tarafından saptanamamış olması.
15 ile 34 metre arasında olduğu tahmin edilen dev cismin dünya şehirlerinden birine düşmesi halinde büyük bir felaket yol açacağı ifade edildi.
2017 AG13, dünyamızın tabiri caizse dünyamızı teğet geçmeden tam 24 saat önce Arizona Üniversitesi’nin ‘Catalina Sky Survey’ bilim ekibi tarafından keşfedildi.
Peki ya göktaşı dünyamıza çarpsa neler olurdu?
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi sevdiğimizle adıyla NASA‘ya göre bu durum yaşandığı takdirde dünyamızın durumu hiç de parlak değil.
Dünyamızın herhangi bir göktaşı çarpmasına karşı hazırlıksız olduğu açıklayan NASA çalışanı Dr. Joseph Nuth, dünyanın bu gibi bir durumda ne yapacağını kesin olarak bildiği bir yol haritasının olmadığının altını çizmiş ve bu tip astreoitlerin önceden tespit edilmesi için uzaya bir araç gönderilmesi gerektiğini belirtmişti.
Yeterli ödenek ile çalışmaların bu yıl başlayabileceğini ifade eden Nuth, söz konusu araçla dünyamıza çarpma ihtimali olan göktaşlarının durdurulacağını ifade etti.