Drone uçurmadan önce bilmeniz gereken 5 şey

İnsansız hava araçları, daha yaygın adıyla ‘drone’lar Pentagon’un işi olmaktan çoktan çıktı. Dünyada bu yıl 3 milyondan fazla satışa ve 6 milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen pazardaki potansiyeli sadece havadan fotoğraf ve video çekmek isteyen tüketiciler ve üretici markalar görmedi. ABD’nin ardından Türkiye de kaydından ehliyet ve vergisine pazarı kontrol altına almak için harekete geçince ‘Sana bir tepeden baktım, Aziz İstanbul’demek isteyenlerin tadı biraz kaçtı…

1# Kayıt ettirmem gerekir mi ?
Ağırlığı 500 gram ve üstü olan ‘drone’ları satanların, alanların, üretenlerin, ithal edenlerin ve uçuranların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerindeki Drone Kayıt Sistemi üzerinden kayıt işlemi yapmaları zorunlu. Bu kayıt işlemi hem drone hem de pilot için ayrı ayrı yapılıyor. 500 gramın altındaki ‘drone’lar için ise eğer cihaz ticari olarak kullanılıyorsa, yine kayıt zorunluluğu var.

2# İnsansız hava araçları, daha yaygın adıyla ‘drone’lar Pentagon’un işi olmaktan çoktan çıktı. Dünyada bu yıl 3 milyondan fazla satışa ve 6 milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen pazardaki potansiyeli sadece havadan fotoğraf ve video çekmek isteyen tüketiciler ve üretici markalar görmedi. ABD’nin ardından Türkiye de kaydından ehliyet ve vergisine pazarı kontrol altına almak için harekete geçince ‘Sana bir tepeden baktım, Aziz İstanbul’ demek isteyenlerin tadı biraz kaçtı…

3# Drone’unuzu hobi amaçlı kullanıyorsanız, eğitim alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak Drone’unuz 25 kilogramın altında olsa bile eğer uçuşunuzu ticari amaçlı yapıyorsanız, Drone ehliyetinizin olması şart. Ve bu ehliyeti alabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği (şu anda sayıları 7) uçuş okullarından en az 12 saat süren eğitimlerini tamamlamış olmak gerekiyor.

4# Ticari amaçlı drone uçuşlarına sigorta zorunluluğu getiren yönetmelik, 27 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Ticari drone işletenler, faaliyetleri dolayısıyla üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlardan kaynaklanan sorumluluklarına karşı; savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, kanun dışı müsadere ve halk hareketleri risklerini de teminat altına alacak şekilde sigorta yaptırmak zorunda.

5# Halihazırda piyasa satılan ‘drone’lardan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor. Ancak artan taleple birlikte Maliye, müjdeyi (!) verdi. Drone’lardan ÖTV de alınması gündemde. Hangi ‘drone’ları kapsayacak? Oranı akıllı telefonlardaki gibi yüzde 25 mi olacak? ÖTV’ye ek yüzde 6’lık TRT bandrolü de alınacak mı? Henüz net değil.

cumhuriyet.com.tr