Dünyaya gelen 4.1 kilogram ağırlığındaki Veronika bebek, tıp dünyasının dikkatini çekti. Doktorlar ‘Mucize bebek’ olarak tanımladıkları Veronika’nın 625 milyonda bir görülen bir bebek olduğunu ifade etti. 56 santim uzunluğundaki son derece sağlıklı Veronika’yı bu kadar ‘nadir’ kılan şeyse normal bebekler gibi rahimde değil, karın bölgesinde gelişmesi…
1
Bebeğin şimdiye kadar nerede geliştiğinin bilinmemesinin nedeni ise, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’taki çatışmalardan kaçarak Altay bölgesine yerleşen 31 yaşındaki annenin hamileliğinin ilerleyen bölümlerinde dini gerekçelerle doktora görünmemesi.
2
Doktorlar kadını muayene ettikten sonra herkesin şok olacağı bir tespitte bulundular. Bebek, kadının rahminde değil karın boşluğundaydı. Doktorlar, kadının dış gebeliği olduğunu anladılar. Dış gebelik, gebelik ürünü olan döllenmiş yumurtanın rahim boşluğu dışında yerleşmesiyle oluşan bir gebelik komplikasyonu.
3
Dış gebelik sonucunda dünyaya gelen bebeklerin çoğu maalesef yaşamıyor. Doktorlar, gerçeği öğrenir öğrenmez anne adayını hemen ameliyata hazırladılar. Bebeği dünyaya getirmek son derece zordu. Oluşacak birçok komplikasyon sonrası çocuğun dünyaya sağlıklı bir şekilde gelme şansı çok düşüktü.
4
Dış gebelik oluşan anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirebilmeleri için sezaryen şarttır. Öte yandan plasentayı almak bile annede aşırı kanamaya neden olabilir. Operasyon tam iki saat sürdü. Doktorlar minik kızı dünyaya getirdiklerinde şok oldular. Küçük kız son derece sağlıklıydı ve 4 kilo ağırlığındaydı.
5
Anne kızına Rusça’da ‘zafer kazanmış’ anlamına gelen Veronika ismini verdi. Doğum Rus medyasında hızla yayıldı. Daha önce doktorlardan şüphe eden anne bir daha hamile kalması durumunda sık sık doktoru ziyaret edeceğini söyledi.
6
Altay Bölgesi Doğum Merkezi’nden Doktor Vladimir Borobkov da, bebeğin karın bölgesinde gelişmesinin nedenini şöyle açıkladı: “Muhtemelen gebelik işlemi doğal yolla gerçekleşmiş olabilir, ancak yumurta normal dışı bir yere implant edilmiş. Bebek uterusun dışında gelişmiş. Dünyada bunun gibi bir düzineden fazla vaka yok. Çok nadir bir durum, böyle bir durumda bebeğin hayatta kalması da neredeyse eşsiz bir durum.”