Dizindeki Küçük Benden Yola Çıkarak Deri Kanserinin Farkına Varan Öğretim Görevlisi

35 yaşındaki öğretim görevlisi Yunus Emre Üstgörül, dizindeki küçük bir ‘ben’in hayatını bu kadar etkileyeceğini muhtemelen hiç düşünmedi. Ancak o küçük bendeki değişiklikler, bir süre sonra cilt kanserinin en tehlikeli türü olan malign melanoma dönüştü.
yunusemre

Akademik Onkololoji Derneği (AKOD) tarafından İsanbul’da düzenlenen Uluslararası Katılımlı Melanom Sempozyumunun en önemli konularından biri cilt kanserinin Türkiye’de bulunmayan tedavi yöntemleri oldu.

Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcıyı ağırlayan sempozyumun en ilgi çeken konuğu ise, dizindeki küçük bir ‘ben’in cilt kanserinin en tehlikeli türü olan malign melanoma olduğunu öğrendikten sonra, 1,5 yıllık zorlu bir tedavi süreci geçiren ve kanserli hücrelerin, çevre doku ve organlara yayıldığı 4’ncü evrede hastalığı yenen Yunus Emre Üstgörül’dü.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İçmeler Turizm Meslek Yüksekokulu’nda beden eğitimi öğretim görevlisi olan Üstgörül, toplantıya, tedavisini yürüten Doç. Dr. Burçak Karaca ile birlikte katıldı.

Melanomun halk arasında ‘kara bela’ olarak adlandırılan ve genellikle benlerin üzerinde gelişen son derece kötü seyreden bir deri kanseri olduğunu belirten AKOD Genel Sekreteri Doç. Dr. Burçak Karaca, “Yeni nesil tedaviler hem hastalar hem doktorlar için umut oldu. Yunus Emre Üstgörül de tedavi ile 4. evredeki cilt kanserini yenmeyi başardı” dedi.

ELEKTROKEMOTERAPİ İLE İMMÜNOTERAPİ BİRLEŞTİRİLEREK VERİLDİ

Üstgörül’ün Türkiye’de sadece İzmir’de bulunan ve AKOD’un Türkiye’ye getirilmesine öncülük ettiği elektrokemoterapi cihazı ile tedavi gördüğünü belirten Doç. Karaca, “Elektrokemoterapi ile immünoterapi birleştirilerek uygulandı ve hastamız iyileşti” diye konuştu.

“ÜSTGÖRÜL İNSANİ ERKEN ERİŞİM PROGRAMINDAN YARARLANDI”

Maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bazı ilaçların devlette geri ödemesinin olmadığını belirten Karaca şöyle devam etti:

“O nedenle hastaların ilacı ulaşımı konusunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Uygun hastalarımıza büyük ilaç firmalarının Ar-Ge çalışmaları sayesinde, özellikle de insani erken erişim programları çerçevesinde mutlaka bunları vermeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın bu konuda iyi niyetli olduğunu ve birçok ülkeden daha ileri seviyede olduğumuzu belirtmek isterim. Cilt kanseri tamamen iyileşen hastam Yunus Emre Üstgörül de tedavisinde insani erken erişim programlarından yararlandı.”

ben
“KANSER AŞISI, ÇOK KISITLI BİR HASTA GRUBUNDA İŞE YARIYOR”

Son dönemde gündeme gelen kanser aşısı ile ilgili yanlışlıklara açıklık getiren AKOD 2. Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu da Küba’nın geliştirdiği kanser aşısının tamamen yanlış anlaşıldığını belirterek şunları söyledi:

”Bu aşı, teröpatik olarak ifade edilen tedavi edici bir aşıdır. Asla ve asla önleyici bir aşı değildir. Her hasta için kurtarıcı da değildir. Çok kısıtlı bir hasta grubunda uygulanmaktadır. Sadece Akciğer kanserinin bir alt tipinin özel bir tedaviye cevap vermiş olan grubunda işe yaramaktadır. Bu şartlara uygun hastaların aşı için Küba’ya gitmesine gerek yoktur, aşı Türkiye’ye de gelmektedir. Ancak maliyeti vardır ve devlet tarafından karşılanamamaktadır.”

ALİNG MELANOMDA RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLERE DİKKAT

Açık ten ve göz rengine sahip olmak ile kızıl saç, çil ve ince cilt yapısı ve 50’nin üzerinde ben varlığı melanom için bilinen risk faktörleri. Güneş ışığına fezle maruz kalmak riski arttıran en önemli etken. Hastalık son beş yılda özellikle gençler arasında önemli artış gösterdi. Hastalığın görülme sıklığı Türkiye’de yüzbinde ortalama 1,5-2 gibi seyrederken Avustralya’da bu rakam yüzbinde 12, ABD’de 15 ve Kuzey Avrupa ülkelerinde ortalama 7-8 olarak görülüyor.