Bu görseldeki kadınsınız ve deprem oldu, iç çamaşırlarınızla dışarı çıkar mısınız? Cevap hayır mı? Birçok kadın da böyle düşündü, ölme ihtimali diğerlerinin olumsuz tepkilerinden daha az korkutucu geldi. Çünkü böyle yetiştirildik.
‘London School of Economics ve Essex Üniversitesi’nden araştırmacılar, doğal afetlere ilişkin 141 ülkeden elde edilen 21 yıllık veriyi değerlendirip, doğal afetlerde erkeklerden daha fazla kadınların öldüğünü tespit etmişler.’
Sebepleri, uygun kıyafet bulmak için zaman kaybetme, yüzme tırmanma gibi öğrenilebilen becerilere sahip olmama, annelik sıfatıyla aileyi güvende tutma önceliği…
Üstelik kurtulan kadınların birçoğu yine toplumsal roller gereği ihtiyacı olan pedi, hijyenik malzemeleri talep edemiyor. Tuvaletler daha uzak alanlara kurulduğu için karanlık olması en temel ihtiyaca ulaşırken bile şiddet tehlikesini yanında getiriyor. Ulaşılamayan kadınların insan ticareti çetelerinin eline düştüğüne dair araştırmalar var.’Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, 2015 Nepal depreminden sonra ülkede, yılda 15 bin kişi- çoğu kadın ve kız çocuğu- fahişe olarak ya da borç karşılığı çalıştırılmak üzere insan kaçakçılarının eline düşüyor.’
Toplumsal cinsiyete duyarlı afet risk yönetimi bir zorunluluktur. Bu bilgileri ben de yeni öğrendim, bir kez daha özel olan politiktir. #deprem #toplumsalcinsiyeteşitliği (illustration by @yaoyaomva )”
Kaynak Instagram Hesabı: @zzezgii