Vejetaryenler ve veganlar bu habere kulak kesilebilir. ABD’de yapılan yeni bir araştırma, bitkilerin insanlar veya başka hayvanlar tarafından yendiklerinde bunu hissedebildiğini ortaya çıkardı. Ve bu durum hiç hoşlarına gitmiyor.
Bitkilerin hissedebildiği yeni bir bulgu değil. Ancak ABD’deki Missouri Üniversitesi’nden bilim insanlarının Modern Çiftçi isimli çalışması, bitkilerin insanlar veya hayvanlar tarafından yendiklerinde bunu hissetmekle kalmayıp karşı koymak için savunma mekanizmalarını devreye soktuklarını da gösteriyor.
Uzmanlar araştırmalarını, Latince ismi Arabidopsis olan, brokoli ve hardala benzeyen bir tere cinsi üzerinde yapıyor. Bu bitki bilimsel çalışmalarda sıklıkla kullanılıyor çünkü Arabidopsis gen dizilimi bilinen ilk bitki. Ve bilim insanları bitkinin nasıl davranışlar sergilediğini biliyor.
Missouri Üniversitesi bilim insanları, bitkilerin yendiklerini hissedip hissetmediklerini araştırmak için ses kayıt cihazları kullandı. Ve bir tırtılın bitki yerken çıkardığı titreşimleri ayırt edebilen kayıt cihazları ile bitkinin de aynı titreşimleri hissettiğini veya duyabildiğini keşfetti. Araştırmacılar daha sonra da bitkinin rüzgar gibi doğal titreşimlere verdiği tepkileri ölçtü.
Sonuç mu? Arabidopsis, yendiğini anladığında hardal yağı salgılamaya başlıyor ve düşmanının kendisini yemesini önlemek için bu salgıyı yapraklarından dışarı atıyor. Uzmanlar ayrıca Arabidopsis’in daha fazla titreşim hissettiğinde daha fazla hardal yağı salgıladığını da gördü. Ancak kökeni doğal olan titreşimlere aynı tepkiyi vermedi bitki.
Missouri Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Bilimleri Bölümü’nden Heidi Appel, “Önceki çalışmalar, bitkilerin müzik gibi akustik enerjilere nasıl tepki verdiğini göstermişti. Bizim çalışmamız ise bitkilerin ekolojik titreşimlere nasıl tepki verdiğini göstermesi açısından bir ilk. Açıkça gördük ki bitkiler yenme titreşimleri hissettiğinde metabolizmaları değişiyor ve savunma yapmaya başlıyorlar” diyor.
Kaynak: Quantum