Bilime Yaptığı Üstün Katkılarla Bugünümüzde Rol Oynayan 12 Kadın

Bilim dünyasının erkek egemenliğindeki düzenini değiştirmekte büyük rol oynayan, yaptıkları atılımlarla bilim dünyasının kurallarını baştan yazarak “bilim adamı” kavramını yerle bir eden kadınları sizler için bir araya getirdik.

İşte Bilime Yaptığı Üstün Katkılarla Bilim Adamı Olgusunun Yıkılmasında Rol Oynayan 12 Kadın;

1# Ada Lovelace

Bilgisayar tarafından işlenmek üzere ilk algoritmayı geliştiren Ada Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir. Aynı zamanda yazar ve matematikçi olan Lovelace genç yaşta vefat etmiştir.

2# Marie Curie

Radyoaktivitenin anası olan Curie, yaptığı çalışmalarla iki adet Nobel ödülü kazandı. Uranyumla çalışarak radyoaktiviteyi ve Toryum’un radyoaktif özelliği bulan Marie Curie aşırı dozda radyasyona maruz kalması nedeniyle kanser olarak hayatını kaybetmiştir.

3# Henrietta Swan Leavitt

Sefe değişeni yıldızları’nın aydınlatma güçleri ve periyotları arasındaki ilişkiyi bulan astronom Leavitt’in bu keşfi dünya ile yıldızlar arasındaki mesafenin ölçülmesini sağlamış ve bu gelişmeler evrenin genişlemesinin tespit edilmesinde öncü olmuştur.

4# Lise Meitner

Nükleer fizik ve radyoaktivite üzerine çalışmalar yapan Meitner Fizyon’un teorik yorumunu yapmıştır.

5# Barbara McClintock

Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü sahibi McClintock, dünyanın en önemli sitogenetikçisi olarak kabul edilir.Kromozomlar ve mısırın üreme sırasında yaşadığı değişimler ile ilgili çalışmalar yapan McClintock, ilk kez mısırın genetik haritasını çıkarmıştır.

6# Rachel Carson

Yayınladığı Sessiz Bahar kitabıyla çevresel bir hareket başlatan Carson DDT isimli böcek ilacının zararlı olduğunu kanıtlayan ilk bilim insanıdır.

7# Chien-Shiung Wu

Radyoaktivite üzerine eşsiz çalışmalar yürüten Chien, difüzyonla uranyum metalini U-235 ve U-238 izotoplarına ayrıştıran bir yöntem geliştirmiştir. Manhattan Projesi’nde görev alan Chien, Nobel Fizik Ödülü sahibidir.

8# Rosalind Franklin

Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli biyofizikçi ve kristallografçısı olarak kabul edilen Franklin; DNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasını sağlamıştır. X-ışınımı kırınımı üzerine çalışmış; tütün mozaik virüsü ve polio virüsler üzerine araştırmalar yürütmüştür.

9# Katherine Johnson

NASA’nın kuruluş aşamasında karmaşık matematik hesaplarını yapan fizik uzmanı Johnson, siyahi insanların okula gidemediği bir dönemde NASA’ya girerek tarihi baştan yazmıştır. Ay’a inen ilk astronotlar olan N. Armstrong ve B. Aldrin’in Ay’a inişiyle ilgili hesaplamaları da Katherine Johnson yapmıştır.

10# Jane Goodall

Şempanzeler üzerine araştırmalar yürüten primatolog, etolog ve antropolog Goodall, şempanzelerle tahmin edilenden çok daha fazla ortak noktamız olduğunu kanıtlamıştır.

11# Mae C. Jemison

Uzay yolculuğu yapan ilk Afro-Amerikan olan Jemison aynı zamanda mühendis ve fizikçidir. Jemison uzay hakkında yazdığı kitaplarla da tanınmaktadır.

12# Emmanuelle Charpentier

Biyokimyacı, mikrobiyolog ve genetik uzmanı olan Charpentier, onlarca ödül sahibi üstün bir bilim insanıdır. Birçok üniversitede eğitmen olarak görev alan Charpentier, genomların düzenlenmesine olanak sağlayan teknolojik bir yöntemin geliştirilmesinde rol almıştır.