Röntgen cihazları dünyada yaklaşık 1900’lü yıllardan beri kullanılıyor. Fakat bu röntgen cihazlarında renksiz ve 2D görüntü elde ediliyor. Bu da hastalığın teşhisinde kimi zaman belirsizlik oluşturabiliyor.
Bir Yeni Zelanda şirketi geliştirdiği bu tarayıcı sayesinde insan vücudunun 3D ve renkli görüntülerini elde etmeyi başardı. Tarayıcı CERN’in Medipix3 teknolojisini kullanıyor ve 10 yıldır geliştirilmeye devam ediyor. Parçacık izleme teknolojisi sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntüler üretebiliyor.
Medipix yongaları bir kamera gibi çalışarak, elektronik deklanşör açıkken piksellere temas eden bireysel alt atom parçacıklarını tanımlarlar. Bu sayede tarayıcının küçük piksel ve doğru enerji çözünürlüğü ile diğer tarayıcılardan elde edemeyeceğimiz görüntüleri alabilme olanağı sağlanmış oluyor.
Çipin spektroskopik bilgilerini algoritmalarla birleştirerek, MARS bilim adamları yağ, su ve hastalık belirteçleri arasında açıkça ayırt edebilen 3D renkli görüntüler yaratabildiler. Bu 3D tarayıcının daha küçük bir versiyonu kanser gibi hastalıkları incelemede umut verici sonuçlar veriyor.
Tarayıcı önümüzdeki aylarda Romatoloji ve ortopedik hastaları içeren ilk klinik çalışmalarda da kullanılacak.