İnsan vücudunun belki de en kritik organı olan beynimiz, vücudumuzun ana kontrol merkezi olduğu gibi bilgi depolanmasında da önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Hassas yapısı ve kolay zarar görebilir dizaynı ile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen beynin; gelişimine ve işleyişini bozan, 10 zararlı davranışı sizler için sıraladık. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan, Beyin Gelişimine ve Sağlığına Zarar Veren 10 Davranış sizlerle;
1# Uykusuzluk
Uykusuzluk beyin hücrelerinin ölümünü hızlandırmaktadır. Beyin hücrelerinin en uygun dinlenme ve yenilenme fırsatı olan uykunun azalması, beyin sağlığının yanı sıra vücut sağlığını da olumsuz etkilemektedir.
2# Kahvaltı Yapmamak
Günün en önemli öğünü olan kan şekerinin dengelenmesinde önem arz etmektedir. Bu nedenle kahvaltıyı atlamak beyin için gerekli besinin alınmasını engellemekte ve beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açmaktadır.
3# Aşırı Yorgunluk
Fiziksel ve zihinsel açıdan yaşanan yorgunluklar beyindeki atar damarların sertleşmesine ve beynin gerekli kan alış-verişini yapamamasına neden olur.
4# Aşırı Şeker Tüketimi
Besinlerden gelen faydalı minerallerin ve vitaminlerin emilmesini engelleyen aşırı tüketimi, beyin rahatsızlıklarının oluşumuna yol açmaktadır.
5# Hava Kirliliği
Beynin sağlıklı olarak çalışabilmesi için yüksek miktarda oksijen alması gerekmektedir. Kirli havanın sürekli olarak solunması, beynin etkin olarak görev yapmasının önüne geçer.
6# Sigara İçmek
Zararlı saymakla bitmeyen sigara Alzheimer’ın yanı sıra “çoklu beyin küçülmesi”ne de sebep olmaktadır.
7# Az İletişim Kurmak
Beyin gelişimini sağlamak için müzik, sinema ve spor gibi konularda zihin açıcı konuşmaların yapılması çok önemlidir. Bu sohbetler sırasında devreye giren hayal gücü, beynin etkinliğini arttırmak için kilit anahtardır.
8# Uyurken Yorganın Altına Gömülmek
İlk başta ilginç gelecek bu madde aslında bu çok önemlidir. Uyurken yorganın altına gömülmek oksijen alımını engeller ve daha fazla miktarda karbon dioksit solunmasına neden olur. Bu durum beyin gelişimini olumsuz etkilediği gibi baş dönmesi, baş ağrısı gibi olumsuz etkilere de sebebiyet vermektedir.
9# Hastalık Anında Beyni Yormak
Modern yaşamın koşturması içinde birçok insan hastalığına karşın koşturmaya devam etmektedir. Hastalık sırasında dinlenmesi gereken vücudu yormak, beyni zorlamak hasara neden olacağı gibi uzun vadeli olumsuz sorunlara da yol açar.
10# Uyarıcı Düşüncelerin Yoksunluğu
Düşünmek beynin gelişmesi ve işlevinin arttırılması için olmazsa olmazdır. Yeteneklerin gelişmesi, zihin kapasitesinin arttırılması, ilgi eksikliğinin azalması için yaratıcı fikirlerle beynin doldurulması zorunludur.