Anneden Bebeğe HIV’in Geçişi Küba’nın Başarısıyla Durduruldu

Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği üzere, Karayip ülkesi Küba’daki araştırmacılar frengiye neden olan bakteri ile AIDS’e neden olan HIV’in anneden bebeğe geçişini durdurmayı başardılar. 2013 yılında HIV ve frengiyle doğan bir avuç insan olmasına rağmen Küba, bilimsel araştırmalar yürüten onlarca gelişmiş ülkeyi arkasında bırakarak bu iki ölümcül hastalığın anneden rahimdeki bebeğe geçişini durdurmayı başarak ilk ülke oldu.

anneden-bebege-hivin-gecisi-durduruldu

Dünya Sağlık Örgütü Genel Yöneticisi Margaret Chan şöyle söyledi:
“Bu virüslerin anne-bebek geçişinin önlemek, halk sağlığı konusunda ulaşabileceğimiz en müthiş başarılardan birisidir. HIV ve diğer cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlarla olan uzun mücadelemiz için bu, dev bir zaferdir. Dahası bu adım, AIDS’den yoksun bir nesil yolunda atılmış çok büyük bir adımdır.”

Hamile kadınlar, %15-45 arası bir olasılıkla kendilerinde bulunan HIV’i rahimdeki yavrularına ve hatta emzirdikleri bebeklere aktarabilirler. Buna karşılık, hamilelik sırasında bu virüsü durduracak antiviral ilaçlar, söz konusu anne-bebek geçişini sadece %1 oranında azaltabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Pan-Amerikan Sağlık Organizasyonu’nun da 5 yıllık desteğini arkasına alarak sorunu nihai olarak çözen Küba, bu anne-bebek viral geçişinden sıkıntı çeken ülkeler arasındaydı. Buna rağmen sayılar kulağa önemsiz geliyor olabilir. Örneğin Küba’da 2013 yılında sadece 2 bebek HIV ile, sadece 5 bebek frengi ile doğdu. Ancak bu sayılar, Dünya Sağlık Örgütü’nden söz konusu araştırma için serfitika almak için fazlasıyla yeterlidir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Dünya çapında her yıl HIV ile doğan bebeklerin sayısı 2009’dan bu yana yarı yarıya azalmıştır. 2009 yılında doğan 400.000 AIDS’li bebeğe karşılık 2013 yılında 240.000 bebek bu şekilde doğmuştur. Dünya Sağlık Örgütü, bu durumun görüldüğü 22 ülkeden 8 tanesinin HIV ile doğan tüm çocukların %90’ını sınırlarında barındırdıklarını belirtmektedir. Ancak bu ülkelerin söz konusu hastalıkla doğan bebeklerin sayısını %50 oranında azaltmayı başarması, genel sayıları da hızla azaltmıştır.

Küba’nın müthiş başarısı diğer ülkelere de güç verdi: Aralarında Bulgaristan, Moldova, Tayland ve Türkmenistan’ın da bulunduğu 20 ülke, Pan-Amerikan Sağlık Organizasyonu’ndan aynı destekleri almak için başvuruda bulundu.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)