Diyarbakırlı Hakkı Akdeniz, evsiz, parasız ve aç kalarak büyük çileler çektiği New York’ta azmiyle 3 kez dünya pizza şampiyonluğuna ulaşırken, yedi pizza ve bir taco dükkanı sahibi oldu.
ABD’deki hayatına, Kanada’dan New York’a kaçak girerek başlayan Hakkı Akdeniz, azmi ve çalışkanlığıyla pizza imparatorluğuna uzanan büyük bir başarıya imza attı.
foto: AA- Volkan Furuncu
Diyarbakırlı Hakkı Akdeniz, sokakta yatıp, aç, susuz kaldığı ABD’deki yaşamında, 8 restoranın sahibi olarak dünya pizza şampiyonluğuna uzanan başarı hikayesini AA muhabirine anlattı.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğan Akdeniz, 1997 yılında Kanada’ya giderek yaklaşık 4 sene üvey ağabeyinin yanında bir pizza dükkanında çalıştı. Burada zaman içinde Latin Amerikalı bir kadınla hayatını birleştiren Akdeniz bir erkek çocuğu sahibi olurken, ilerleyen yıllarda çocuğunu 10 yaşına kadar göremedi. Akdeniz oğlu 10 yaşına geldiğinde ABD Kanada arasındaki sınıra giderek tel örgüler ardında çocuğunu görebilme şansı buldu.
Kendisini karşılayacak kişiyi terminalde günlerce bekledi
Ailevi nedenlerden dolayı ABD’nin New York kentine gitme kararı alan Akdeniz, evsiz, aç ve susuz kaldığı New York’taki ilk günlerini ise şöyle dile getirdi:
“Ağabeyimin bir arkadaşı beni otobüs durağında karşılayacaktı. Kendisini otobüs durağında yaklaşık 3-4 gün bekledim ama beni almaya kimse gelmedi. Cebimdeki para da biterken günlerce sokakta evsiz kaldım.” Akdeniz, daha sonra ABD’deki yeni hayatında günlerce sokakta yaşarken hayati tehlikeler atlattı.
Bir gün sabaha karşı, sokakta tanıştığı Senegalli evsiz siyahi arkadaşıyla üzeri kapalı büyük bir çöp konteynerinde uyurken, konteynere yanaşan bir çöp kamyonuna, çöplerle birlikte atıldığı anda uyanarak, çöp gibi öğütülmekten son anda kurtuldu ve aynı zamanda Senegalli arkadaşının da canını kurtardı.
Kanada’daki eşinden dolayı İspanyolca öğrenmesine rağmen İngilizce bilmediğini belirten Akdeniz, New York’ta evsiz kaldığı dönemde bu yüzden çektiği eziyetin daha da fazla olduğunu ifade etti. Kendisi gibi İngilizce bilmeyen Senegalli arkadaşıyla Fransızca konuşan Akdeniz, birlikte başvurdukları evsizler barınağına, kimliği olmadığı için kabul edilmediklerini bildirdi. Akdeniz, daha sonra başka bir barınağa kabul edildiklerini belirterek burada 9 hafta kaldığını ifade etti.
Barınakta tanıştığı evsiz bir Türk kadının barınaktan çıkıp daha farklı bir hayata adım atmasına neden olduğunu belirten Akdeniz, evsiz kadının kendisini Manhattan’daki Sivaslı bir restoran sahibinin yanına gitmesini tavsiye ettiğini belirterek, “O da beni New Jersey’de başka bir restoran sahibi ile tanıştırarak, orada iş bulmamı sağladı” dedi.
Daha sonra bir kaç farklı restoranda çalışan Akdeniz, bu arada boks sporuyla ilgilenmeye başladı, öyle ki bu ilgisi ve disiplini çalışması onu amatör dalda ABD Altın Eldiven şampiyonluğuna ulaştırdı.
Kaburgasının kırılmasıyla boksu bırakan Akdeniz, borç parayla 2009 yılında küçük bir pizza dükkanı açarak, pizza hamuru açma işine yoğunlaştı. Akdeniz, bir çok defa bu alanda yapılan akrobasi yarışmalarına katılırken, ilk katılımda ancak 87’nci olabildi.
Bu başarısızlığını kendisini yıldırmadığını belirten Akdeniz, daha sonra İtalya’da ABD’yi temsilen katıldığı yarışmada dünya birincisi oldu. Akdeniz, ABD’deki yarışmalarda da akrobatik şekilde pizza hamuru açmada 3 defa pizza şampiyonluğunu kazanmasıyla ününe ün katarken, bu arada ardı ardına açtığı pizza dükkanlarının sayısını da 7’ye çıkardı.
Bir çok magazin programı ve yemekle ilgili önemli televizyon programlarında gösteri yapan Akdeniz, gösterilerini okullarda da gerçekleştirirken, gençlere pizza yapımı hakkında bilgi veriyor.
Hayat hikayesi için, “Ben fakir olmasaydım, sokakta yatmasaydım belki bugünleri göremeyecektim, bu başarıya ulaşamayacaktım” diyen Akdeniz, sokaktaki evsiz ve dilencilere bir çok Amerikalının aksine hoşgörüyle yaklaşırken, her gün akşam kaldığı evsizler barınağına pizza dükkanlarından ücretsiz pizza gönderiyor.
Akdeniz’in yeni hedefi ise yakın bir zamanda BM’ye üye ülkeleri temsilen 193 küçük pizzanın bir arada olduğu dev bir pizza yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek.
AA