Everest Dağı‘nda Bulunan 10 Cesedin Gizem Dolu Hikayeleri

250’den fazla cesedin bulunduğu iddia edilen Everest’te, zor hava şartlarından yaşamını yitiren bazı dağcıların hikayelerini sizler için derledik.

1# Zirve mesafesini ölçmede yön belirleyici olarak görülen “Yeşil Botlar”

1996’da tırmanışı sırasında Hintli dağcı Tsewang Paljor, korkunç bir kar fırtınasıyla karşılaşıp hayatını kaybetti. Giydiği parlak çizmeler yüzünden “Yeşil Botlar” olarak anılan Paljor’un cesedi, 2014 yılında daha alçak bir yere taşındı.

2# Uyuyan Güzel Francys Arsentiev’in Son Saatleri

Francys Arsentiev ve eşi Sergei, Everest’i fethetmek isteyen meraklı tırmanıcılardı. Francys, oksijen tüpü kullanmadan Everest’e tırmanan ilk Amerikalı kadın olmayı hedefliyordu. İki başarısız denemeden sonra nihayet zirveye ulaştı; ancak başarısını kutlayamadı.Francys, bilincini kaybetmeye başladığı sırada 2 dağcıyla karşılaştı ve “Beni burada bırakmayın, ölüme terk etmeyin.” diye mırıldandı. Dağcılar Francys’e yardım etmek için çok uğraştılarsa da acı verici bir kararla onu terk etmek zorunda kaldılar.

3# Tırmanışı esnasındaki tartışmalı ölümüyle David Sharp

2006 yılında İngiliz dağcı David Sharp “Yeşil Botlar” ın olduğu yerde dinlenmek için durdu, bacaklarını göğsüne çekti, kafasını dizlerinin üzerine koydu ve bir daha uyanamadı…Sharp’ın ölümü dünyada çok konuşuldu; çünkü 40’tan fazla dağcı Sharp’ın mırıldandığını duymasına rağmen ona yardım etmedi. Zirveye ulaşan ilk kişi Edmund Hillary tepkisini belirtmek için bu acı durumla ilgili şöyle dedi: “Bir insan hayatı bir dağın tepesine çıkmaktan çok daha önemli.”

4# Belki de Everest tarihini değiştirecek kişi George Mallory

Tırmanışını 1924’te gerçekleştiren Mallory’nin cesedi 75 yıl sonra bulundu. George Mallory’nin zirveye ulaşıp ulaşamadığı halâ gizemini koruyor. Belki de zirveye ulaşan ilk insan olan Mallory’nin, düşme kaynaklı kafa travmasından hayatını kaybettiği tahmin edilmekte.

5# Everest’te ölen ilk kadın: Hannelore Schmatz

1979 yılında aşırı soğuğa maruz kalmaktan hayatını kaybeden Alman dağcının son sözlerinin “Su…su” olduğu söyleniyor. Zamanla “Alman Kadın” olarak anılan Hannelore Schmatz’ın dinlenmek için sırt çantasına yaslanarak oturması değişik bir pozisyonda donmasına neden olmuş.

6# Zirve yolculuğunda bir İngiliz pilot: Maurice Wilson

Wilson, George Mallory’nin başarısız olduğu yeri aşıp zirveye ulaşabileceğine inanıyordu ve 1934’te gerçekleştirdiği tırmanışı sırasında kar fırtınasından hayatını kaybetti. Ölümünden sonra tırmanış serüvenini sırt çantasında bulunan günlüğüne aktardığı tespit edildi.

7# Amacına ulaştı ve tebessüm ederek öldü.

2002 yılında Marco Siffredi ve arkadaşı snowboard yaparak 12 saatte zirveye ulaştı. Çok yorgun hisseden Siffredi’nin son sözleri “Yorgunum… Aşırı kar… Aşırı tırmanış…” oldu ve inişini gerçekleştiremeden yüzündeki gülümsemeyle sonsuza uğurlandı.

8# 1996 Everest faciasında yaşamını yitiren Yasuko Namba

1996 İlkbahar ayı, Everest Dağı’nın en karanlık zamanlarından kabul edilir. Çıkan kar fırtınası nedeniyle maruz kaldığı yerde yorgunluktan hayatını kaybeden Yasuko Namba, ölen 8 dağcıdan sadece biri.

9# Everest’te tüyler ürpertici bir buluşma

Everest, “Seven Summits Challenge” ın dördünü tamamlayan Peter Kinloch’ın beşinci zirve yolculuğuydu . Zirveye ulaştıktan sonra fenalaşan Kinloch’un, inişte gözleri görmemeye başladı. 12 saat boyunca 3 şerpa tarafından ilaç ve oksijen verildi; ancak hava kararmaya başlayınca şerpalar bölgeden ayrıldılar. Aylar sonra Kinloch’un arkadaşı, Rodney Hogg Everest’te tırmanışı esnasında Peter’ı görür görmez tanıdı ve ekledi: “Onu görür görmez Peter olduğunu anladım, sanki sırt üstü uzanıyordu.”

10# NASA görevi için araçları test ederken hayatını kaybeden Astronot Karl Gordon Henize

1993 yılında uzun mesafeli görevlerin insan vücudunun dokusuna etkilerini incelemek için NASA cihazını farklı yüksekliklerdeki radyasyona tabi tutmaya çalışan Henize, kampın ikinci gününde yüksek rakımdan dolayı rahatsızlandı ve yaşamını yitirdi.

sondakika.com