Dünyada akla hayale gelmeyecek şeyler oluyor. Ve belki de bunların yarısından fazlası çocukların başına geliyor. Erken yaşlarda içten gelen bir istekle özgür bırakılmak istenen çocukları günümüzde korumak aileler için gerçekten zorlu ve gergin bir süreç. Bu nedenle yardımcı olma isteği ile sizlerle çocuğunuzu rahat bırakırken güvenliğini de nasıl sağlayabileceğiniz hakkında 10 madde paylaşmak istedik. Umarız yardımı dokunur 🙂
Çocuk sahibi iseniz veya etrafınızda çocuk sahibi olan arkadaşlarınız, dostlarınız, akrabalarınız var ise onları bilgilendirmek için yayınız.
Çocuğunuzun ismini yazmayın
Kesinlikle çocuğunuzun kişisel eşyalarının üzerine ismini yazmayınız; çantasına isimlik asmayın; yemek çantası veya suluğunun üstüne isim yazmayın. Çocuğunuzun eşyaları, yabancıların kişisel bilgilerine ulaşması için bir araç olmasın. Bir çocuğa ismi ile hitap edildiğinde, yabancı bir kişi, her türlü tehlikeli manipülasyona yol açabilecek şekilde çocuğun güvenini kazanır.
En iyi yöntem isim yerine telefon numarası yazılmasıdır. Herhangi bir eşyası kaybolduğunda bu da bulunmasına yardımcı olacaktır.
Arabaların ters yönüne doğru kaçmak
Çocuklarımıza yabancıların arabalarına binmemelerini öğütleriz çünkü bu önem teşkil eden bir durumdur. Ama çocuğunuz bir şeyi daha öğrenmeli: eğer bir araba yanına çekerse veya araba içindeki insanlar dikkatini çekmek için hareketler yaparken yolda seni takip etmeye başlarsa, hemen aracın gittiği yönün ters istikametinde koşmaya başlamalısın. Bu yardım çağırmak için zaman kazandıracaktır.
Aile içinde bir şifre oluşturmak
Eğer biri çocuğunuza yaklaşır ”Hadi benimle gel. Seni anne ve babana götüreceğim!” derse, çocuğunuzun yabancı kişiye ” Annemin ve babamın adı ne? Ve aile şifremizi söyle?!” diye sorması gerek. Çocuğunuz ile aranızda bu tarz acil durumlar için gizli bir kod icat etmenizi öneririz (örneğin, zorunda kaldığınızda tanıdığınız birinden çocuğunuzu okuldan almasını rica ettiğinizde kullanabileceğiniz.).
Konum uygulaması yüklemek
GPS sayesinde, bu tarz uygulamar ile çocuğunuzun tam olarak nerede olduğunu ve telefonunun şarjının ne kadar kaldığını gözlemlemek mümkün. İsterseniz vereceğimiz uygulamaları yükleyerek biraz daha rahatlayabilirsiniz 🙂
- Life360 Locator iOS | Android
- GPS Phone Tracker iOS | Android
Acil durum düğmeli bir saat takmak
İçinde bulunan yardım düğmesi ile bu aletler, saat, anahtarlık, bileklik veya madalyon şeklinde olabiliyor. Özel bir telefon uygulaması ile aileler çocuklarının lokasyonları hakkında anında haberdar olabileceklerdir. Ve eğer çocuk düğmeye basarsa, sinyal aile veya polis tarafından alınacaktır. Alabileceğiniz siteler;
- BuddyTag
- Major-GSM Panic
”Onu tanımıyorum!!!” diye bağırmak
Çocuğunuza yabancı birisi tarafından tutulduğunda ”kötü” davranmasının daha iyi olacağını anlatın: ısırmak, tekmelemek, tırnaklamak ve durum ne kadar korkutucu olsa da ne pahasına olursa olsun dikkat çekmeye çalışmak. Aynı zamanda kurtulana kadar çocuğunuz ”Onu tanımıyorum!! Beni kaçırmak istiyor!!” diye sürekli bağırmalı.
Konuşmayı kısa keserek mesafeyi uzak tutmak
Çocuğunuz yabancılarla konuşmak zorunda olmadığını bilmeli bu nedenle yapacakları konuşma en fazla 5-7 saniye sürmeli, en iyisi oradan ayrılmak ve daha güvenli bir yere gitmektir. Konuşma sırasında çocuğunuz ile yabancı arasındaki mesafe 6.5-8 adım arasında olmalıdır; eğer yabancı yakına gelmeye çalışırsa, geri adım atmak önemlidir. Bu durumu çocuğunuzla çalışın, ona 6.5-8 adım arasındaki mesafelerin ne kadar olduğunu gösterin ve bunun ne kadar önemli olduğunu vurgulayın.
Asansörleri yabancılar ile paylaşmaktan kaçınmak
Çocuğunuza asansörü beklerken sırtını duvara yaslayarak beklemesini söyleyin ki asansör geldiğinde içinde tam olarak kimin olduğunu görebilsin. Ve eğer asansör içindeki kişi yabancı veya uzaktan bir tanıdıksa, çocuğunuz bu kişi ile asansöre binmemek için herhangi bir bahane üretmeli. En iyi seçenek bir şey unutmuş gibi yapmak veya gidip posta kutusuna bakmaktır. Eğer bu kişi asansörden dışarı adım atarak çocuğun girmesi için ısrar edecek olursa, çocuğunuz kibarca ” Ailem asansöre sadece tek başıma ya da komşularımızla binmem gerektiği konusunda beni uyardı.” demeli. Eğer yabancı kişi çocuğunuzu zorla asansöre çekmeye veya ağzını kağamaya çalışırsa çocuğunuza başkaları gelip kurtarana kadar karşı koymanın, bağırmanın ve ısırmanın hayati önem taşıdığını anlatın.
Yabancılara ailenin evde olmadığını söylememek
Çocuğunuza kapıda biri varsa ve kapı deliğinden bu kişi gözükmüyorsa ve ”Kim o?” sorusuna cevap gelmiyorsa, en küçük bir merakla bile kapıyı açmamasını tembihleyiniz. Aynı zamanda, çocuğun yabancı kişi belediye çalışanı olduğunu söylese dahi kesinlikle kişiye ailenin evde olmadığını söylememesi gerek. Eğer yabancı kişi ısrarcı ve zorla girmeye çalışıyor ise, çocuğun aileyi veya komşularınızdan birini acilen araması gereklidir.
Sanal arkadaşlar ile yüzyüze tanışmayı engellemek
Çocuğunuzu günümüz dünyasında suçluların avlarını İnternet vasıtası ile aradığını anlatarak uyarın ve eğer sanal alemde birisi ”Ben yan komşun Kaan,” diye yazarsa, bu kişi muhakkak iddia ettiği gibi 10 yaşında değildir. Tehlikesiz online muhabbet, bizi tehlikeli bireylere karşı kırılgan yapabilir. Çocuğunuz hiçbir yabancıya hatta çocuğa bile, telefon numarasını, adresini veya adını vermemesi gerektiğini bilmeli. Çocuğunuz ne karşısındaki sanal arkadaşa kişisel fotoğraflarını yollamalı ne de ne zaman ve nerede gezmeyi sevdiğini anlatmalı. Ve çocuğunuz her zaman yüzyüze görüşme isteklerini geri çevirmeli.
Umarız sizinle paylaştığımız bu bilgiler yararlı olmuştur. Günümüzde çocukları kötü insanlardan korumak zor ama imkansız değil. Tüm çocukların özgürce sokaklarda dolaşarak kahkaha atacakları zamanların da geleceği umuduyla…