Geçtiğimiz hafta basın toplantısı yapacağını ilan eden NASA, bombaları patlattı. NASA, bir yıldızın etrafında bulunan 7 tane dünya benzeri gezegen keşfedildiğini açıkladı.
Güneş Sisteminden 39 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu sistem, dünyevi ölçülerle çok uzak gibi görünse de sonsuz uzay düşünüldüğünde bu mesafe adeta arka bahçemiz gibi kalıyor.
Güneş’ten çok daha küçük olan Trappist-1 adındaki cüce yıldızın etrafında bulunan gezegenlerin yaşam barındırmaya elverişli olduğu düşünülüyor. 6’sı kayalıklardan oluşan, 7’sinin de su ihtiva etme olasılığı bulunan bu gezegenlerin 2’ünde sıcaklığı 0-100 derece arasında olduğu belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki insanoğlu Güneş Sistemimiz dışında ilk kez yaşama bu denli yakın!
Bulunan 7 gezegenden üçünün yıldızın yaşanabilir bölgesinde olduğunu ifade eden yetkililer, bu gezegenlerin okyanuslarla kaplı olmasını sağlayacak sıcaklık aralığında olduğunu belirtiyor. Araştırma ekibindeki isimlerden biri olan Michael Gillon, “İlk defa aynı yıldızın etrafında gezegenimize bu kadar benzeyen, bu kadar çok sayıda gezegen buluyoruz” açıklamasını yaptı.
Yeni keşfedilen gezegenlerde yaşam bulunmasa dahi gözlem açısında çok değerli veriler sunacağını ifade eden yetkililer, Trappist-1 sistemindeki gezegenlerin Dünya’ya çok benzemesine karşın cüce yıldızın çok farklı özelliklere sahip olduğunu belirttiler.
Ultrasoğuk cüce yıldız olarak kabul edilen Trappist-1, Güneş’in 12’de 1’i boyutunda. Yüzey sıcaklığı 6000 derece Güneş’e nazaran oldukça soğuk olan cüce yıldızın sıcaklığı ise 2300 derece.
Gezegenlerin cüce yıldıza oldukça yakın olduğunu belirten yetkililer, gezegenlerin en başta böylesine yakın olmadığını ancak oluşan yüksek çekim sonrası bu yakın sistemin oluştuğunu ifade ettiler.
Trappist-1‘e en yakın iki gezegenin kayalık olduğu ve gezegenlerde bulunmanın loş ışıkla bir odada bulunmak gibi olduğu ifade edildi.
Kim bilir belki de yakın zamanda yaşamaya uygun başka bir gezegen keşfedecek ve ufkumuzu Mars’tan çok daha ötesine çevireceğiz.