Japonya’da bir ay içinde 105 saat fazla mesai yapan Dentsu isimli reklam ajansı çalışanı Matsuri Takahashi çok çalışmaktan yaşamını yitirdi.
Belli bir süre sonra vücudu çalışmayı kaldıramayan Takahashi, ölmeden önce Twitter hesabından “Saat 04:00 vücudum titremeye başladı.” şeklinde bir tweet attı. Kısa bir süre sonrada “Öleceğim, çok yoruldum” diye yazdı.
Takahashi’nin ölümü sonrası şirketin CEO’su Tadashi Ishii Mart ayında istifa edeceğini duyurdu. Olay şirketle sınırlı kalmayarak genel olarak Japonya’daki çalışma koşullarının tartışılmasını gündeme getirdi.
Japonya’daki sistem karışık olmasına rağmen çoğu özel şirket şimdiden sistemini değiştirmeye başladı. Dentsu şirketi ise çalışanının ölmesinden sonra şirket çalışanlarına altı ayda en az beş gün izin almaya zorluyor.
Benzer bir olay 2013 yılında Çin’de yaşanmıştı. Reklam ajansı çalışanı Li Yuan’ın kalbi yoğun çalışma ve iş stresine yenik düştü. Saat 5 dolaylarında Pekin’de bulunan ofiste ağlayarak kendi yere atan genç adam, iş arkadaşları tarafından hemen acile götürülmüştü. Ancak kalp krizi geçirdiği anlaşılan Yuan, hastanede hayata gözlerini yummuştu.
Japonya’da yapılan araştırmada çıkan rapora göre; Aşırı çalışmak insanları intihara, kalp yetmezliğine, kalp krizine ve felce sürüklüyor. Bir başka verimlilik araştırmasına göre insanların aşırı çalışması, yaratıcılıklarını ve iş disiplinini olumsuz yönde etkiliyor.
Sachio Ichinose, SCMP’ye verdiği demeçte “Ekstra çalışma saatleri insanları daha fazla tüketmek için kullanılır. Toplantılar iki ile üç saat uzatıldıktan sonra yeni fikirler ortaya çıkmaz.” dedi. “Özel hayatınızla dengelenirse iş üretilir” şeklinde açıklamalarını yapan Ichinose, “Yeni önlemler alınırsa hem işverenler hem de çalışanlar mutlu olur.” diyerek demecini bitirdi. (VİKİLİST)