Günümüz şartlarında elektronik cihazların kullanım ömrü ortalama 1 – 1,5 yıl olarak görülüyor. Bu süreç sonunda ya yeni bir cihaz alıyoruz ya da elimizde kalan performansı düşük cihazla verimsiz kullanıma devam ediyoruz.
Ya elektronik cihazları daha uzun süre kullanma şansınız olsaydı ? Laptop, tablet yada akıllı telefonları daha uzun kullanmanız için bilmeniz gerekenler, cihazlarını ömrünüzü kısaltan 20 hata sizlerle.
# Bataryayı Şarj Etmek
1- Modern lityum iyon ve lityum-polimer pillerin hafıza etkisi yoktur, bu nedenle telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar, enerji çubuklarının sıfıra düşmesi beklemeden şarj edilmelidir. Bunun nedeni bir çok üreticinin batarya ömrünü 400-600 aralığında deşarj döngüsüne göre üretmekte ve sıfıra düşen her döngü bu ömrü tüketmektedir.
2- Bu sebeple yapılacak en iyi hareket pil gücünü %10 ile 20 arasındaki bir zamanda şarj etmektir. Bu tip kullanım pil ömrünü 1000-1100 deşarj döngüsüne kadar çıkarmaktadır.
3- Modern piller tam doluyken dahili denetleyiciler sayesinde fişte takılı olsa dahi zarar görmez. Batarya kullanımında %40 ile %80 arasındaki bir doluluk yüzdesi batarya ömrünü uzatacaktır.
4- Bu sebeple ucuz batarya almak dahili denetleyicileri bulundurmaması sebebiyle güvenli değildir. Bu nedenle her zaman ülke içinde tavsiye edilen şarj cihazları ve USB kabloları kullanılmalıdır.
5- Bataryayı bir saatten kısa sürede şarj ettiği ifade edilen “ultra hızlı” şarj cihazlarından mutlaka uzak durulmalıdır.
6- Akıllı telefonlarınız etrafında büyük bir koruyucu varsa şarj öncesi bu kılıf çıkarılmalı ve bataryanın ısınması önlenmelidir.
7- Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarın her üç ayda bir %0’a kadar boşaltmanız ardından ivedilikle %100’e şarj etmeniz önerilmektedir.
# Sıcaklık Kontrolü
8- Dizüstü bilgisayarınızı asla kucağınızda veya yatak üzerinde kullanmayınız. Kullanım esnasında cihazın havalandırma yerleri açık bırakılmalı, ideal çözüm olarak en iyi yöntem dizüstü bilgisayarlar için üretilen standları kullanmaktır.
9- Yüksek sıcaklık lityum-iyon pillerin en büyük düşmanıdır. Bu neden cihazları güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekmektedir.
10- Soğuk bir havadan iç mekana girildiğinde dizüstü bilgisayarlar hemen çalıştırılmamalı, oda sıcaklığına uyum sağlaması için cihaz yaklaşık bir saat bekletilmelidir.
11- Akıllı telefonları soğuk havalarda kullanmaktan sakının. Bu durumlarda telefonu iç cebinizde yada koruyucu bir kılıf içinde muhafaza edin. Soğuk havalar batarya için oldukça zararlıdır.
# Monitör
12- Dizüstü bilgisayarınızı veya masaüstü bilgisayarınızın monitörü doğrudan gelecek güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Doğrudan gelen ışık renklerin solmasına neden olmaktadır.
13- Monitör kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Dizüstü bilgisayarın ekranına kontrolsüzce dokunmak ekranlarda kalıcı koyu renkli izler bırakmaktadır.
14- Ekranı silmek için özel tüysüz bezler kullanılmalıdır. Bu esnada asla cam temizleme sıvısı kullanılmamalıdır. Amonyak içeren bu sıvılar ekrana geri dönülmez hasarlar vermektedir.
15- Dizüstü bilgisayarı kapatmadan önce klavye üzerinde hiçbir maddenin kalmamasına dikkat edilmelidir. Kalan küçük bir cisim bile monitörün cam yüzeyine ciddi zararlar vermektedir.
# Voltaj Dalgalanmaları
16- Fırtına yaklaşırken bilgisayarların, dizüstü bilgisayarların ve modemin kapatılıp, fişinin çekilmesi gerekmektedir. Bu durum asla bir efsane değildir. Yaşanan elektriksel dalgalanmalar cihazlara ciddi zararlar verebilmektedir.
17- Voltaj dalgalarının sürekli yaşandığı bir bölgede yaşıyorsanız yapmanız gereken en doğru hamle Kesintisiz Güç Kaynağı kullanmaktır.
# Toz ve Artıkların Temizlenmesi
18- Akıllı telefonunuzu çantanızın ana gözünde taşıyorsanız bağlantı noktaları sorunlara neden olacak toz ve küçük pislikler ile tıkanabilir. Bu sorunun giderilmesi için ilgili kısımların kürdanla dikkatlice temizlenmesi gerekmektedir. Bu durumda yapılacak en önemli hamle akıllı telefonu ayrı bir bölgede taşımaktır.
19- Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar yılda bir veya iki kez iç kısmı kaplayan tozlardan temizlenmelidir. Cihazın gürültülü çalışması bu zamanın geldiğinin işaretidir.
20- Bilgisayarı kendiniz sökmekten ve temizlemekten korkuyorsanız veya nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, en yakın servis merkezine başvurmak en doğru olan harekettir.
Kaynak: https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/20-mistakes-that-shorten-the-life-of-our-gadgets-264160/