Bu 170,000 adet alüminyum parçaları, Kew’deki heykele bağlı bir bal arısı kovanındaki titreşimler tarafından kontrol edilen kovana benzer bir kafes yapısıdır.
“Benim bir heykele yaklaşımım, kişinin daha yakından özümseyebilmesi için doğadan bir kare sunmaktır. Ben ziyaretçilerin harici bir gözlemcinin konumunu benimsemelerinden çok sarmalanıp olayın içine dahil olmalarını istiyorum.” diyor İngiliz sanatçı Wolfgang Buttress.
Yerden asma bu 170,000 adet alüminyum parçaları, uzaktan bükülmüş bir arı sürüsü gibi görünüyor ama yakına gelindiğinde, düşük uğultu sesi ve yüzlerce LED ışık ile çok algılı bir instilasyonun içine çeken kovana benzer bir kafes haline geliyor. Sesin ve ışığın yoğunluğu, Kew’de heykele bağlı gerçek bir bal arısı kovanının titreşimleri ile kontrol ediliyor.
Bal arıları titreşimler üzerinden birbirleri ile iletişim kurarlar. İletkene bağlı tahta bir sopayı ısırarak, Kovan ziyaretçileri, kemikler vasıtası ile kafalarında 4 tip titreşimsel mesaj hissi edinebilirler. Buna dişleme ve bakire kraliçe arıların, kovanın kraliçesinin kim olacağını belirlemek için birbirlerine güç gösterisi yaptığı vaklama sinyalleri, bir arının başka bir arıya yemek için yalvarması ve iyi bir besin kaynağının konumunu veren sallanma dansını içerir.
Araştırma labaratuarı dışında kimse, Nottingham Trent Üniversitesi’nde fizik doçenti Martin Bencsik tarafından yürütülen bal arılarının kominikasyonu hakkında öncü bir çalışma parçası oluşturan, bu arıların, mesajlarını deneyimleme fırsatına sahip olmayacaktır.
Buttress, iyi bir şekilde reklam edilen arıların azalma durumunu araştırdıktan ve Bencsik’in araştırması karşısında tökezledikten sonra, kovanı aslen, 2015 Milano Expo’da UK Pavyonu merkezinde tasarlamıştır. Bu çalışma mimariyi, sanatı ve tasarımı, bilim ve çevre ile bütünleştirmektedir.
Yoncalar, mavikantaronlar ve daha sonra ekilmiş çeşitli çiçekler ile 34 doğal türün ekili olduğu tek bir dönümlük kır çiçeği çayırı, 65 metre doğal çit ile birlikte Kew’deki Kovanı çevrelemektedir.
İstenilen şey, çiçek açma döneminde, Kew’de çiçeklerden beslenirken tespit edilmiş 50 farklı yaban arısı türünün uğultularının, Kovanın en üst seviyesine giden yol boyunca yürürken ziyaretçileri selamlamasıdır.
Kovan, temasının gezegeni beslemek olduğu Milan Expo’da en iyi pavyon ödülü olarak altın madalya kazanmıştır.
Yediğimiz birçok meyve, sebze, fındık, tohum dahil en önemli 70 bitkiyi polenleyen arılarla, Buttress, polen taşıyıcılarının yaşamımızdaki önemini vurgulamak istediğini söylüyor.
Kovan’ın Spiritualized üyeleri tarafından oluşturulan, enstrümanlar ve insan sesi iile birlikte 40,000 üyeli bir bal arısı kolonisinin meditasyona yönelik müziği, en iyi 2016 Guardian albümlerinden biri olarak seçildi.
Kesinlikle dinleyin derim insanın içini ısıtıyor…
wolfgang buttress elaborates on the immersive experience of the UK pavilion at expo milan 2015 from designboom on Vimeo.