Bir yandan internette sörf yaparken diğer yandan dünyaya faydanız olsa nasıl olurdu? Ecosia.org işte tam da bu noktada yardımımıza yetişiyor.
Ecosia, 2009 yılında Christian Kroll tarafından geliştirilmiş bir internet arama motoru. Google, Bing, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarından farkı ise internette sörf yaparken Burkina Faso‘ya dikilen ağaçların maliyetini karşılıyorsunuz.
Sistem aslında çok basit. Google, Yahoo vb. arama motorlarının altyapısını kullanan Ecosia, tık başına kazandığı gelirin yüzde yüzde 80’ini, Burkina Faso’da ağaç dikmek için kullanıyor. Misyonları ise tamamıyla şeffaf şirket anlayışından oluşuyor.
Kendi internet sitelerinden yaptıkları açıklamada bugüne kadar 2 milyondan fazla ağaç dikilmesine ortam hazırladıklarını belirten Ecosia yetkilileri, hedeflerinin 2020 yılına kadar 1 milyar ağaç olduğunu belirtiyor.
İnternet sitelerinde verdikleri açıklama şöyle:
“Modern dünyamızda düzeltilmesi gereken pek çok türden problem mevcut. Ecosia ile birlikte elimizden geldiği kadar bu problemlere yenilikçi çözümler getirmeye çalışıyoruz. Ormansızlaştırmayı yeryüzünden kaldırma vizyonumuzun bir parçası olarak, 2020 yılına kadar 1 milyar ağaç dikmek istiyoruz.”
Ecosia’nın şuan 2.5 milyon aktif kullanıcısı bulunmakta. İnternet sitelerinde verilen infografiğe göre, kullanıcılar bir günde Ecosia üzerinden ortalama 720 bin arama yapıyorlar. Her arama başına reklamlar üzerinden 0.5 cent kazandığını belirten şirket, Burkina Faso’da bir ağaç dikmenin 28 cente mâl olduğunu söylüyor. Bu hesaplamalara göre, Ecosia her 10 saniyede 1 ağaç dikiyor.
Yaklaşık 1 haftadır ben de Ecosia üzerinden aramalarımı yapıyorum. Ecosia’nın dezavantajları da mevcut. Diğer arama motorlarına göre biraz daha yavaş çalışmakta; ancak sonuca baktığımda bu yavaşlıktan öte beni mutlu eden bir şey keşfediyorum. Son 1 haftalık kullanım dönemim içerisinde diğer kullanıcılarla birlikte 166 ağacın dikilmesine katkıda bulunmuşum, hem de hiçbir şey yapmadan.
Ecosia’yı denemekte fayda var. Arama motoru kullanarak dünyayı değiştirebileceğimizi iddia etmiyorum; ancak ufak da olsa bir farkındalık yaratabilmek, kesinlikle en mutlu edici şey.
Kaynak: Gaia Dergi
Burak Avşar