Emeği geçen herkesi tebrik ederiz. Hacettepe Red Deers’in sayfasından duyurulan yerli otomobil EVT S1 hakkında basına yansıyan bilgiler ise şöyle:
“Hacettepe Üniversitesi’nin sır gibi sakladığı, üretim aşamasında hiçbir şekilde görüntülenemeyen hatta bilgi dahi verilmeyen yüzde yüz Türk tasarımı elektrikli otomobil “EVT S1″i ilk kez Sabah Ankara görüntüledi. Spor görünümü ve deneme sürüşlerindeki performansı ile göz dolduran EVT S1’e şimdiye kadar yapılan elektrikli otomobiller arasında seri üretime en uygun araç gözüyle bakılıyor. 3 yıllık büyük bir çalışmanın eseri olan otomobil satışa sunulduğunda 50 bin dolar civarında fiyatı olacak.
Hacettepe, Teknokent bünyesinde tamamen yerli imkânlarla, yerli tasarımla ve yerli mühendislerle Türkiye’nin ilk elektrikli otomobilini üretti. Elektrikli otomobilin tasarımından bitimine kadar Teknokent mühendislerinden ve Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir ekip görev aldı.
Şasisi dayanıklı ve çok işlevli olması için yüksek mukavemetli alüminyum alaşımlı olan arabanın gövdesi ise lifli polimer, karbon fiber ve glass fiber malzemeleri ile güçlendirilmiş şekilde üretildi. EVT S1 aerodinamik gövde tasarımı ve olağanüstü düşük ağırlığı sayesinde benzerlerine göre oldukça az elektrik tüketiyor. EVT S1 90km/saat sabit hızda 100km’de sadece 10 kW saat enerjiye ihtiyaç duyuyor. Böylece şarj verimi de hesaba katıldığında, standart elektrik tarifesi (31 krş/kW saat) ile km’de tüketim yaklaşık olarak 4 kuruş oluyor.
EVT S1, tamamen elektronik sisteme sahip ve otomatik vitesli. Bataryalar zarar görmesin diye son hızı 180’e sınırlanan araç, 0’dan 100 km’ye 7,5 saniyede ulaşıyor. Türk icadı elektrikli otomobil 1050 kg ağırlığa sahip. 35 kW saat batarya kapasitesi olan otomobilin normal batarya şarj süresi 10 saat olup hızlı şarj süresi ise 30 dk. 141 beygir motor gücüne sahip EVT S1’in ön ve arka süspansiyon sistemi, Türkiye şartlarına uyum sağlaması için çift salıncaklı yapıldı. Toplam 350 litrelik 2 adet bagaja sahip araç 90 km/saat hızla 300 km mesafe gidebiliyor. İstanbul- Ankara arasını 18 liralık elektrik enerjisi ile alabiliyor.
Aracın parçalarının büyük kısmı Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği laboratuvarında, Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde üretildi. EVT S1, Türkiye’ye Amerika’dan 150 bin dolara satılan elektrikli otomobil ile benzer özellikler taşıyor. Görücüye çıktıktan sonra seri üretim onay belgesi alarak seri üretimi bekleyecek otomobile yatırımcıların ilgisinin de yoğun olacağı düşünülüyor. Belge alındıktan sonra ilk etapta bin adet üretilip piyasaya sürülecek. Spor elektrikli arabanın, makam ve dört kapılı aile modelleri üzerinde çalışan mucit ekibin 1,5 ay içinde elektrikli otomobilin ikincisini tamamlamak için gizlilik içinde çalışıyor.”
15.10.2015 Ekleme
Ekibin içinden Turan Soyözen, şahsi facebook hesabından açıklamalarda bulundu:
“Arkadaşlar dün aracımız EVT S1’e ilişkin fotoğrafları yayınlamamız ve basında yer alması ile birlikte oluşan dezenformasyonu önlemek için bir açıklama yapma gereği duydum.
Öncelikle dünden beri bize ciddi bir destek veren ve tebriklerini esirgemeyen herkese tüm ekip adına canı gönülden teşekkür ediyorum.
En çok sorulan sorulara cevap vermek istedim. Aracımızın gövdesi, şasisi, süspansiyon – direksiyon – fren sistemi vs. tamamen şirketimiz tarafından Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bulunan hangarımızda tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu sistemlerin hiçbiri piyasada mevcut olarak bulunan ya da üretimden kaldırılan bir otomobilden doğrudan alınarak aracımıza monte edilmemiştir. Aracın şasisinin tüm çarpışma ve takla testleri, gövdesinin aerodinamik analizleri vs. ekibimizce gerçekleştirilmiştir. Elbette araçta hazır olarak satın alınıp kullanılan malzemeler vardır. Zaten araçta kullanılan 3000’in üzerinde parçanın hepsini prototip aşamasında burada üretmemiz mümkün değildir. Fakat tekrar belirtiyorum ki, sistemlerin hepsi özgündür ve ekibimiz tarafından tasarlanmıştır.
Basında yer alan teknik bilgiler doğrudur. Aracımız gerçekten 0-100 km/h hızlanmasını 7,5 sn’de tamamlamaktadır, maksimum hızı 180 km/h olarak tarafımızca limitlenmiştir. Uygun kullanımda 300 km’ye yakın menzile ulaşmaktadır. Bu bilgiler dikkat çekmek vb. sebepler ile şişirilmemiştir. Tüm teknik veriler ve diğer konular yakında hazırlayıp kamuoyuna sunacağımız katalogda belirtilecektir.
Araç şu anda seri üretime geçmemiştir, seri üretime uygun bir prototiptir. Bunun anlamı, yeterli finansman sağlandığı takdirde seri üretim hazırlıkları tamamlanarak piyasaya çıkabilecek durumdadır. Elbette ki bu süreçte çeşitli iyileştirmeler olacaktır ki zaten prototip üretiminin amacı da budur.
Aracın Hacettepe Üniversitesi dışında devlet kurumları ile şu aşamaya kadar herhangi bir birlikteliği olmamıştır. Yalnızca Ankara Kalkınma Ajansı’ndan alınan bir proje desteği, aracın gövde üretimi esnasında kullanılmıştır. Elbette bundan sonraki süreçte çeşitli kurumlar ile işbirliğine gidilebilir.
Belirttiğim gibi yakında bir katalog hazırlayacağız ve tanıtım organizasyonu düzenleyeceğiz. O zaman kafalardaki sorular daha net cevaplar bulacaktır. Ben şimdilik yalnızca çok fazla sorulan bazı sorulara cevap vermek istedim.
Bize bu süreçte destek olan herkese tekrar teşekkür ediyoruz.”