Connect with us

SPOR

Türkiye Süper Ligi’nin Asist Anomalisi; Rachid Ghezzal’in Tek Asistle Kalması

Şöyle düşün: O kadar iyi pas veriyorsun ki; analiz sistemleri diyor ki “Bu adam daha çok asist yapacak!” Ama işte… ortada bir sürü asist beklentisi var, ama sadece 1 tane gerçek asist var sahada. Bu kadar mı büyük tatsızlık olur! İşte Rachid Ghezzal, Süper Lig maçlarında böyle bir grafik çizdi: 4.94’lük xA değeriyle zirvede… ama sadece 1 asist.

Hazırsan, bu istatistiki dramı birlikte çözelim ve neyin ne olduğunu Keyifli bir şekilde analiz edelim.


xA Nedir, Niye Bu Kadar Önemli?

xA (Expected Assists), oyuncunun verdiği pasların gol olma ihtimaline göre puanlandığı bir analiz ölçütüdür. Yani bir oyuncu ne kadar kaliteli pas veriyorsa—örneğin çizgi geçişi, kaleye yakın servisler gibi—bu sistemler onu “assiste bu kadar yakın” diye işaretler.

Fakat futbolcu ya o pası başkaları hep ıskalayınca ya savunma araya girince… Sonuç: Beklenen asist yüksek, gerçek asist düşük. İşte bu, xA ile gerçek asist arasındaki uçurumun adı.

Rachid Ghezzal 2021–22 Sezonuna Damga Vurdu

xA Krallığı, Gerçek Assiste Sürüklendi

  • Süper Lig 2021–22 sezonunda 4.94 xA ile ligin en fazla asist beklentisi üreten oyuncusu oldu.
  • Ancak gerçek asist sayısı sadece 1.
    Bu veriye Reddit kullanıcıları da “İşte rakamların anlattığı Trajedi” başlığıyla tepki gösterdi.

“4.94 xA, ama sadece bir assist…”
“Aboubakar olsa belki 7 asist olurdu.”

Niye Olmadı Saçmalık Bu Ölçüt İşte

Neden beklenti-sahadaki gerçeklik arasındaki fark bu kadar açıldı? Temelde üç teori var:

Advertisement
  1. Kaliteli paslar attı ama forvet ya kaçırdı ya şut açısı bulamadı.
  2. Beşiktaş’ın o sezon gol yollarındaki “nil” verimi… Yani bitiricilik zaafı.
  3. Basitçe… Şanssızlıktı.

Neden Bu Kadar İlginç?

Bu fenomen bize şunu gösterdi:
İstatistik her şeyi anlatmaz, bazen karizmayı da zorlar.
Ghezzal, o sezon resmen “geçiş sihirbazı” gibi oynadı ama saha sonucu bekleyince yoktu. Yani, “xA’sı yüksek ama pası yiyen kedi mi?” sorusu akıllara takıldı.

Reddit’te de “Ghezzal çalımda kral ama bitirmede… eee pardon?” espirileri dolaştı.
Gerçekten de futbol mizahı burada başladı.

Hayat da öyle değil mi? Plan yaparsın, proje yazarsın, hedef belirlersin. Ama sonuç? Bazen sadece bir küçük realite çıkıverir karşına. İşte Ghezzal’ın pasları: Üslü rasyonlar kadar büyük ama tabak kenttaş gibi sağlam olamazsa neticede bir tane… olur!


The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Advertisement Akbank İhtiyaç Kredisi Başvurusu
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bunları da sevebilirsin