Sayfa Hızı Nasıl Ölçülür?

Bir internet sitesi oluşturduktan sonra bu sitenin kullanıcı odaklı olmasını sağlayacak pek çok farklı etmen vardır. Öncelikle bir internet sitesinin kullanıcı odaklı olmasının öneminden kısaca bahsedelim.

Bir internet sitesi kurduğunuzda neticede bu internet sitesine ziyaretçi çekmek  isteyeceksiniz. Zira, sitenizi kurma amacınız da insanların bu sitedeki paylaşımlara erişmesini sağlamaktır. Bunun için sitenizin kullanıcı odaklı olması, kullanıcıların sitenize gelmesini sağlayacak en önemli konudur.

Bir sitenin kullanıcı odaklı olması; sitenin tasarımı ve erişimi gibi konuları kapsamaktadır. Bu yazımızda sitenin erişiminin en birinci faktörü olan sayfa hızını ele alacağız.

Sayfa hızının önemi

Bir internet sitesinin hızlı olması ne açılardan önemlidir?

Bir internet sitesine güncel teknolojiler aracılığıyla saniyeler ve hatta saliseler içerisinde bir kolayca erişim sağlanabilmektedir. Bu nedenle öncelikle bir internet sitesine erişim sağlamak isteyen kullanıcı, bu siteye erişmek için beklemek istemeyecektir.

Bir ikinci nokta da elbette ki internette yer alan tek site sizin siteniz değildir. Diğer siteler belli yöntemlerle kendi site hızlarını optimize ettikçe kullanıcılar benzer konularda paylaşım yapan diğer sitelere yönelecektir. Dolayısıyla siz de bu siteler gibi kullanıcı çekmek istiyorsanız internet sayfa hızınızı arttıracak yöntemlere başvurmak zorunda kalacaksınız.

Sayfa hızı arttırmak için yapılması gerekenler

Bir internet sitesinin sayfa hızını arttıracak yöntemler şunlardır:

· Her şeyden önce sitenizin yayın yapacağı iyi bir web hosting tercih edin. Sitenizin tüm dosyalarının yer aldığı bu hostların kaliteli hostlar olmasına dikkat etmelisiniz. Hostun kalitesi site hızını doğrudan etkilemektedir.

· Sitenizde yer verdiğiniz medya dosyalarının boyutlarını resmin kalitesini düşürmeyecek şekilde koyabileceğiniz en düşük boyutlu ancak en kaliteli hale getirmeye gayret edin. Özellikle internet sitenize yükleyeceğiniz dosyanın formatını JPEG olarak ayarlarsanız dosya kalitesini çok fazla bozmadan kaliteli bir şekilde dosyayı muhafaza etmiş olursunuz.

· Sade bir tasarım yöntemi seçmeye gayret gösterin. Sitenin yapısında hem kullanıcıyı yoracak estetik olarak da göze hitap etmeyen tasarım ve renkleri kullanmayın.

· Sitenizde barındıracağınız video dosyalarını video paylaşım siteleri üzerinden sitenize gömmeniz site hızınıza olumlu katkıda bulunacaktır. Bugün pek çok internet sitesi bu işlemi Youtube üzerinden video gömerek gerçekleştirmektedir.

· Özellikle arama motorlarından trafik almayı hedefleyen internet siteleri için site hızı önemli bir kriterdir. Sitenizin arama motorlarında daha görünür olmasını istiyorsanız sitenizi daha hızlı yüklenen bir seviyeye getirmeniz gerekmektedir.

Sayfa hızı ölçme işlemi

Bütün bu işlemleri site hızınızı artırmak için gerçekleştirdikten sonra sitenize etkinizi görmek için sayfanızın hızını tespit etmeniz gerekecektir elbette.

Sitenizin hızını optimize etmek için site yöneticilerinin yapmaları gereken düzenlemeleri takip edebilecekleri ve sayfaların hızlarının ayrı ayrı görerek ne seviyede düzenlemeler yapabileceklerini gösteren bazı araçlar vardır.

İnternet sitenizin sayfalarının hızlarını ölçmek için kullanılabilecek araçlara bazı örnekler şunlardır:

PageSpeed Insights

Google’ın sunduğu bir hizmet olan Page Speed Insights sayfasından internet sitenizin hızını ölçebilirsiniz.

Google’ın kendi hizmeti olması nedeniyle özellikle burada analiz ettiğiniz sitenin hız anlamında Google gözündeki değeri de görülebilecektir. Page Speed Insights’ta bir site 3 farklı hız aralığına göre değerlendirilir. Buraya analiz edilmesi için bağlantısını kopyaladığınız internet sitesi 0 ile 100 arasında bir değer aralığında numaralandırılır:

· 0-49: Kötü Performans
· 50-89: Orta Performans
· 90-100: İyi Performans

Olarak düşünülebilir.

Google’ın hizmeti olan Page Speed Insights’ın en iyi özelliklerinden biriyse sitenin değerlendirmesine ilişkin detaylı analizlerin belirtilmesi ve hız ölçeğinde kötü değere sahip bir sitenin nasıl iyileştirileceğine yönelik öneriler verilmesidir.

Google’ın internet sitelerini değerlendirmek için 6 farklı kriteri vardır:

· İlk Zengin İçerikli Boya: Resmin ilk açılma süresidir.
· İlk Anlamlı Boya: Bir sayfanın ana içeriğinin ilk ne zaman tam olarak görünmeye başladığı zamandır.
· Hız Endeksi: Bir sayfa içeriğinin ne kadar kısa sürede görsel olarak doldurulabildiğini göstermektedir.
· İlk CPU Boşta: Sayfanın ana işlem parçacığının girişe işlemesi için yeterli olduğu ilk anı ifade etmektedir.
· Etkileşim Süresi: Sayfanın tamamen etkileşime hazır hale gelmesi için geçmesi gereken süre bazında değerlendirme yapmaktadır.
· Maksimum Olası İlk Giriş Gecikmesi: Olası bir maksimum ilk giriş gecikmesi için en uzun görevin milisaniye cinsinden değerlendirmesidir.

Google Page Speed Insights’ta bir internet sitesi yukarıdaki 6 farklı kritere göre değerlendirilmekte ve her birinin saniye cinsinden değerlendirmesi yanında belirtilmektedir.

Sitenin bir diğer güzel özelliği değerlendirmenin ardından düzenleme için öneriler sunmasıdır.

Ryte

Sayfa hızı ölçümünün yapılabileceği bir diğer araç önerisi Ryte aracı

olacaktır. Değerlendirmelerini Google’ın kriterlerine benzer şekilde ortaya koyan Ryte, Google Page Speed Insights’a göre daha basit bir arayüze sahiptir.

Aslına bakılırsa Ryte, sadece sayfa hızını ölçmeye yönelik bir araç değildir. Ryte, genel olarak bir internet sitesi analiz aracıdır. Ancak hız değerlendirmelerini oldukça önemli ve genel geçer bulduğumuzu söylemeliyiz.

Ryte, bir sayfanın hızını şu 4 kritere göre değerlendirmektedir:

· TTFB (Time to First Byte): Bir sayfanın sunucudan çağrılması için adresin tarayıcıya girilmesi ile yüklenen ilk byte arasında geçen süredir.
· FCP (First Contentful Paint): Sitenin ilk görüntülenen içeriğinin görüntülenmeye başlama zamandırı.
· FMP (First Meaningful Paing): Anlamlandırılabilecek ilk medya içeriğinin sayfada görülme süresidir.
· TTI (Time to Interactive): Sitenin tamamen yüklendiği ve kullanıcı girişlerine hazır olma zamanıdır.

Sayfanın hızı Ryte’a göre bu kriterler çerçevesinde değerlendirilir ve kriterlerin her birine yüzde dilimine göre bir değer verilir.

Ryte’ın Google Page Speed Insights’a göre olumsuz değerlendirilebilecek tek yanı ücretli üyelik sunmasıdır. Ancak ücretli üyeliğiniz mevcutsa oldukça detaylı değerlendirmeler yapılmakta ve sitenizin özellikle sayfa hızı anlamında en optimum seviyeye çekilmesi sağlanmaktadır.