Avustralya’da Eylül’ün başından bu yana devam eden orman yangınlarına ilişkin paylaşımlar yapılmaya devam ediyor. Sosyal medyada dolaşıma giren bir videonun, orman yangınları devam ederken 6 Ocak’ta başlayan yağmura sevinen itfaiyecileri gösterdiği öne sürüldü. Twitter’da paylaşılan video, 45 bine yakın beğeni ve 5 bine yakın retweet aldı. Video, başka hesaplar tarafından da paylaşıldı.
Ancak iddia doğru değil. Video, 25 Kasım 2019 tarihinde Facebook’ta Leongatha Fire Brigade sayfası tarafından paylaşılmış; yani eski tarihli. Yangınlar Avustralya kıtasının genelinde yaygın ve videonun çekildiği yer için bugünlerde büyük bir yağmur beklentisi de bulunmuyor.
Video dün başlayan yağmuru göstermiyor
Tersine görsel arama yaptığımızda videonun ilk olarak Facebook’ta Leongatha Fire Brigade sayfası tarafından 25 Kasım 2019’da paylaşıldığını görüyoruz. Leongatha Fire Brigade Avustralya’nın güneydoğusunda bulunan Victoria eyaletine bağlı bir itfaiye teşkilatı. Teşkilat videoyu “Yeni Güney Galler’deki Rollands Plains’de ekibimiz ve mutlu bir vatandaş. Bu vatandaş iki haftadır evinden uzak olan itfaiyecilere ve halka yemek vererek yardım etti” açıklamasıyla paylaşmış. Yine aynı tarihlerde videonun, Facebook’ta @ABC13 Newshesabından ‘Rain in Australia’ başlığıyla paylaşıldığını görüyoruz.
25 Kasım tarihinde itfaiyecilerin ve vatandaşın mutluluğunu gösteren video çeşitli haber siteleri tarafından da paylaşılmış. 27 Kasım’da da YouTube’da Ruptly tarafından videonun, “İtfaiyecilerin yağmur dansı yangını durdurur” notuyla paylaşıldığını görüyoruz.
İddiayı inceleyen AFP Fact Check de iddiaların yaygınlaşması sonrası bu videonun Kasım 2019’dan olduğunu ele almış.
6 Ocak’ta bazı bölgelerde yağış etkili oldu
BBC 6 Ocak’ta Avustralya’nın başkenti Canberra’dan yangınının bölgedeki etkisini gösteren bir video paylaştı. Haberde yetkililerin Avustralya’nın yangına maruz kalan bazı bölgelerinde yağmur yağdığını ve hava sıcaklığının düştüğünü söylediği ifade edildi. Ancak tablonun değişebileceği de vurgulandı.
Sonuç olarak, sosyal medyada Avustralya’da dün yağan yağmurdan sonra paylaşıldığı iddia edilen video gerçeği yansıtmıyor. Videonun ilk paylaşım tarihi 25 Kasım 2019. İddia bu haliyle en yaygın yedi yanlış bilgi türünden “hatalı ilişkilendirmeye” örnek.
Kaynak:Teyit.org