Son günlerde bir yerli araba furyasıdır gidiyor fark ettin mi sayın okur? Önce devlet ilk yerli araçtan görüntüler yayınladı. Sonra Hacettepe Üniversitesi oldukça şık ve %100 yerli bir araç yaptığını duyurdu. Oysa Mart ayında Murat Orhon isimli Ankaralı mühendis harika bir dönüşüme imza atmış, gelin hikayesini ondan dinleyelim:
%100 elektrikle çalışan bir araç yapma fikri bir süredir aklımdaydı bunun için uygun seçeneklerden en ucuzu olan 1990 model Fiat 126 Bis imi 2 ay önce 3.000.- TL ye aldım, ve benzinli motoru ile son sürüşü yaptım.
Aracın fiziksel boyutları oldukça küçük olduğu için çok da hafif , bu da elektrikle çalışan bir araç için daha uzun menzil demek.
126 Bis çok basit bir araç dönüşüm sırasında ne direksiyon sistemine ne de hidrolik fren sistemine elektrikli pompa takmak gerekmiyor bu da işimi oldukça kolaylaştıracak.
- Bu araçların sulu ve susuz tipleri var , benimki su soğutmalı yani motorla beraber radyatör fan vs. de sökmem gerekiyor.
- Önce ön taraftan aracın aküsünü söktüm daha sonra soğutma ve kalorifer sistemini daha sonra ise motor ve benzin deposunu, arka koltukları da söktüm aküler için oraya uygun bir yer yapacağım.
- Motoru şanzımana bağlayan M8 vidaları söküp marş motorunu da ayırdıktan sonra motorun tek bağlantısı arka kaporta parçasına, ben o parçayı yerinden söküp motorla birlikte çıkarmayı daha uygun buldum.
Çizimlerle yaptığı çalışmayı kuvvetlendirmiş.
Arada ufak sorunlarla da karşılaşmış, bürokratik.
Bir kapaklı priz bir fiş ve biraz epoksi ile kendim yaptım…72 V 10 A şarj cihazı da gümrüğe takıldı ama evrakları yolladım bugün yarın gelir.
Sonunda güzel bir sürüşe imza atmış, neredeyse sorunsuz:
24 km. yi sıfır sorunla tamamladı , bataryanın %65 i duruyor, maksimum 70 km hıza çıktım daha hızlanabilir ama dördü de kampana olan güçlendicisi de olmayan bu frenlere güvenemem.
E-BIS adını verdiği araç tam şarj ile ortalama 80 kilometre gidiyor, ve bu yolculuğun maliyeti YALNIZCA: 2.46 TL!
Gurur verici yolculuğun videosu, tebrikler:
Diğer fotolar için