Bilim insanları tarafından adeta bir efsaneye dönüşen, şekli tarif edilen ancak 1900 yılından beri bir türlü bulunamayan deniz canlısı sonunda bulundu. Monterey Körfezi Akvaryum Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan operasyonla yakalanan canlının 15 cm boyunda ve yarı saydam olduğu ifade edildi.
Gizemli canlının dış kısmının protein ve selüloz ile kaplı olduğu ve bu çeperin canlı için ev sahibi niteliği taşıdığı ifade edildi. Çeperinde bulunan delikler ile su alıp-veren canlının, delikleri tıkandığı takdirde mevcut dış çeperini bırakarak yeni çeper oluşturduğu belirtildi.
Deniz mürekkeplerinin bir akrabası olan gizemli okyanus ekosistemi için de oldukça kritik bir görev üstleniyor. Bazı besinleri okyanus derinlerine götüren gizemli canlının bıraktığı çeper bulundurduğu yüksek vitamin oranıyla deniz canlıları için büyük önem taşıyor.
Gorgeous Sea Blob in #MontereyBay! slideshow: https://t.co/EM83EAB7YF #MBARI #larvacean pic.twitter.com/OTklCjVSAf
— MBARI (@MBARI_News) December 6, 2016
Bilim insanlarının Bathochordaeus charon türünün ikinci örneği olduğunu düşündüğü gizemli canlı 1900 yılında bilimsel bir makalede yer almış ve kayıtlara göre 1890 yılında görülmüştü. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Alice Aldredge “Bu keşif çok önemli, çünkü canlılar arasındaki biyolojik farklılaşmanın genetik kökenlerine dair büyük bir ipucu olabilir” ifadeleriyle ne denli büyük bir keşif yapıldığını ortaya koydu.
Kaynak: http://news.nationalgeographic.com/2016/12/sea-blob-discovered-larvacean-bathochordaeus-charon/