New Horizons Plüton’dan Topladığı Verileri Dünya’ya Ulaştırdı

İnsanoğlu’nun uzaya olan merakını gidermek için yaptığı çalışmalarda önemli bir eşik daha atlandı. New Horizons uzay aracı 14 Temmuz 2015’ta gerçekleştirdiği Plüton yakın geçişine ait eşi bulunmaz verileri dünyaya ulaştırdı.

nh-plüton

Dünya tarihinde yapılan en önemli uzay araştırması görevlerinden biri olarak kabul edilen New Horizons Plüton’a yaptığı yakın geçişe ait 50 GB büyüklüğündeki veriyi NASA’ya ulaştırdı. Verilerin tamamının NASA’ya ulaşması tam 15 ay sürdü.

New Horizons ekibindeki baş araştırmacı Alan Stern elde edilen verilen çok şaşırtıcı olduğunu ,”Plüton ve uydularının oluşturduğu bu muhteşem sistem hem çok karmaşık hem de çok etkileyici. New Horizons’un göndermiş olduğu 400’den fazla bilimsel gözlemi en ince detaylarına kadar anlayabilmek için çok ciddi çalışmamız gerekiyor.” sözleriyle ifade etti.

Güneş Sisteminin Karanlık Tarafına Yapılan Seyahat

NASA’nın 2006 yılında New Fronties araştırma programı dahilinde uzaya fırlattığı New Horizons 9 yıllık uzun bir yolculuğun ardından Plüton’a ulaşmış ve yakın geçişi ile de önemli gözlemler elde etme şansı yakalamıştır. Tahmini maliyetinin 700 milyon dolar olduğu ifade edilen projesinin Plüton görevini tamamlamasının ardından ikinci görevi olan Güneş sisteminin karanlık tarafına doğru yol aldığı açıklandı.

Görev kapsamında Kuiper Kuşağı’na doğru hareket eden New Hozirons, Plüton’un 1,6 milyar kilometre ötesinde bulunan 2014 MU69 gök cismini inceleyecek. 2019 yılında 2014 MU69’a ulaşması beklenen New Horizons’un 21 ile 40 kilometre arasında genişliğe sahip olan gök cisminden ne gibi veriler elde edeceği ise tam bir merak konusu.

Kaynak: http://www.nasa.gov/feature/new-horizons-returns-last-bits-of-2015-flyby-data-to-earth