Fotoğrafçılığa başlamak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler

Özlem Dikel’in fotoğrafçılığa başlayacaklar için tavsiyelerini derledik. İyi bir fotoğraf çekmek için neler yapmalısınız?

Öncelikle en iyi fotoğrafın en iyi ekipmanla çekilen fotoğraf olduğu inancından sıyrılın. İğneyle deldiğiniz bir kutunun içine ışığa duyarlı fotoğraf kağıdı koyarak bile fotoğraf çekmeniz mümkün! (Bkz. Camera Obscura)

 

– Fotoğraf duygu, bilgi, malzeme ve ‘doğru an’ faktörlerinin birleşimiyle meydana gelir. Siz de ‘an’ı fotoğraflamak istiyorsanız, fotoğraf makinenizi ayrılmaz parçanız haline getirip, etrafınıza pür dikkat kesilmelisiniz…

 

– Fotoğrafçı bir kaşiftir. Zaten yedi kıta keşfedildi diyenler, siz öyle sanın!.. Dünyada o kadar farklı yaşam biçimleri, geçmişten gelen o kadar farklı izler, hikayeler ve maceralar var ki, yaşadığımız şehir bile iz sürmeye meraklılar için geçmiş ve günümüzden göstergelerle dolu… Etkileyici kareler tam da buralardan çıkıyor… Bol bol gezin!

 

-Fotoğrafçı gözlemci ve sorgulayıcı bir kişiliğe sahiptir. “Ben sorgulamam, çok da derinlemesine bakmam, basarım deklanşöre gider”, derseniz siz bilirsiniz tabi. Lakin esaslı fotoğrafçılar, etrafında olup biteni görebilen ve sorgulayabilen gözlere sahiptir. Galata köprüsünün parmaklıklarının şeklini hatırlayanınız var mı?

 

-Fotoğrafa dair tüm teknik bilgileri çok iyi bilmek, çok iyi fotoğraf çekmek anlamına gelmiyor. Fotoğraf bol bol çekilerek öğrenilir!

 

-Fotoğrafa merak sardınız. Gerek ekipman seçimi, gerek kullanım bilgileriyle ilgili internette bol bol arama yapıyorsunuz. İnternet özellikle amatörlerce yazılmış göreceli bilgilerle dolu bir tuzaktır, aman dikkatli olun.

 

– Fotoğrafa yeni başlayanlar için 50 mm 1.8 objektifi öneriyoruz. Hem fiyatı zorlamayacaktır hem de düşük diyafram değerinde fotoğraf çekmenin konforunu yaşayacaksınız… Çıkan fotoğraflara siz bile inanamayacaksınız.

 

– “Bir tek objektifim olsun, onunla her şeyi çekeyim” diyorsanız, maalesef öyle bir objektif bulunmuyor. Çeşitli amaçlara özelleştirilmiş farklı objektifler mevcut. Lakin bir geniş açı zoom objektif edinirseniz hem sokak fotoğrafında, hem portre fotoğrafında fazlasıyla işinizi görecektir.

 

Herkesin ihtiyacına, gözüne, cebine uygun bir fotoğraf makinesi vardır. Makinelere servet harcamadan önce fotoğraf eğitiminizi alırsanız, size uygun olmayan bir ekipmana para harcamış olma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

-Fotoğrafı çektikten sonra, LCD ekrandaki görüntüsüne aldanıp da silmeyin, büyük ekranda görmeye ihtiyacınız var…

 

Fotoğrafı çekerken fotoğrafı oluşturan şartların olgunlaşması gerekir. Güneşin doğmasını beklersiniz, martıların gelmesini beklersiniz, arabaların geçmesini beklersiniz, özellikle de manzara veya mimari çekiminde insanların kadrajdan çıkmasını beklersiniz… Zira fotoğraf sabır işidir. Doğru kareye ulaşmak için çekeceğiniz çamur karelerin sayısının 10’a kadar yolu var… Üstelik maksimum perde sayısını da o kolay doldurmak kolay değil. Evet yanlış duymadınız, her makinenin bir perde ömrü var!

 

-Kompozisyon fotoğrafın en önemli bileşenidir. Gözünüz ve zihniniz doğru kompozisyonu yakalayabilir hale gelene kadar tarihe damga vurmuş ünlü fotoğrafçıların fotoğraflarını görmelisiniz… Robert Capa, Bruno Barbey, Henri Cartier Bresson bunlardan sadece bir kaçı… Yine fotoğrafçılıkla ve estetikle ilgili kaynakları mutlaka okuyun.

 

-Fotoğraf sergilerini kaçırmayın, dergileri okumayı ihmal etmeyin. Fotoğrafçılıkla ilgili kendinizi güncel tutmayın tek yolu budur.

 

– Güvenilir kurumlardan eğitim alın. Zamandan ve paradan kar ederek hevesinizi profesyonelliğe dönüştürün. Temel ve ileri fotoğraf atölyesi, seyahat fotoğrafçılığı, reklam – moda fotoğrafçılığı, doğum fotoğrafçılığı, stüdyoda ışık atölyesi ve photoshop eğitimini, teorik dersleri saha uygulamalarıyla derinleştiren Özlem Dikel Fotoğraf Atölyesi’nde bulabilirsiniz.

 

https://www.ozlemdikel.com

https://www.facebook.com/ozlemdikelfotografatolyesi/

https://www.instagram.com/ozlemdikelfotografatolyesi/

 

Hemen başvurun >  +90 541 218 37 97 veya [email protected]