Keşfinden Yasaklanmasına Kadar Her Yönüyle Absente’in Garip Öyküsü

absinteplaid_drinker

Yeşil peri olarak tanıdığımız absent , rakının pelin otlu ve 60-70 derece alkollüsü sayılabilir.Peki  bu karışım ilk kimin aklına geldi ? Rivayete göre ilk Neuchatel’de Mère Henriod tarafından 1740’da İsviçre’de ortaya çıktı.1792 yılında Fransız Doktor Pierre Ordinaire , İsviçre’nin Couvet kasabasına yerleştikten sonra çevredeki dağlarda doğal olarak yetişen pelin otunu toplayıp imbikle içki üretmeye başladı. Doktor bu geleneksel ürünü şişeleyip her derde deva olmak amacıyla ilaç olarak ticari amaçlı satmaya başladı.

vincient-van-gogh-337x233

Hikaye aslında iyi niyetli başlasa da yan etkilerini zamanla göstermeye başladı.Halüsinasyon , konvülsiyon , körlük , işitme kaybı ve daha ilerisi ölüm…Bütün bu kötü yan etkilere rağmen , 19. yüzyılın ikinci yarısında Baudelaire , Manet , Degas , Gauguin , Oscar Wilde , Maupassant ve Toulouse-Lautrec gibi sanatçıların gözde içkisi haline gelir.Hatta Van Gogh’un biraz fazla kaçırıp da yeşil melekle dans ettiği bir gün Paul Gauguin’e sinirlenip usturayla sol kulağını kestiği söylenir.Kulağını kestikten sonra ünlü ressam , kardeşi Theo’ya yazdığı mektupta kestiği bulutlardan söz eder. (bende bu kafadan istiyorum pls xdxd)

İnsan beyninde yarattığı halüsinasyonlarla ve sürekli içildiğinde bir süre sonra insanları saldırgan hareketlerle cinnete varan eylemlere sürüklemesiyle kötü bir ün edinmiştir. Bazı Slav dillerinde pelin otunun karşılığı ‘Çernobil’ olduğunu biliyor muydunuz ?

Absentin yasaklanması , 1905 yılında Jean Lonfrey adındaki İsviçreli bir işçinin bütün gün kafayı bulduktan sonra hamile karısını ve iki kızını öldürmesiyle başlar ve bütün Avrupa ülkelerine yayılır.

ABSENT NASIL İÇİLİR ?

absinthe2

 1988 yılında Fransa’da rakının atası sayılan absentin formülündeki sağlığa zararlı maddeler çıkarılarak  , Absente (%55 alkollü) ve Versente adlarıyla piyasaya satışa sunulmuştur.

Bunların içilmesi özel seremoni gerektirir :

Picture-121

Önce absent bardağa konulur.Bardağın üzerine bir süzgeç (tatlı kaşığının deliklisi) ve onun üzerine kesme şeker konur.Bardağa dökülen su , kesme şekerin üzerinden geçerken eritir ve bardağa şekerli su olarak eklenmiş olur.Bazıları da kaşıktaki alkollü şekeri alevlendirir, karamelleştirip bardağa dökerler.Bardağın içindeki sıvı yeşilken sarımtırak renk alır.Rakı gibi buz eklenerek aperatif olarak içilir.